Societat 07/09/2020

Globalia demana a Madrid 400 milions del fons de rescat

Amb aquesta operació es podria desbloquejar la compra d'Air Europa pactada amb Iberia

Ara Balears
2 min
Seu de Globalia a Llucmajor

PalmaGlobalia ha demanat 400 milions del fons de rescat d'empreses estratègiques per recapitalitzar-se després de la caiguda de l'activitat a causa de la crisi sanitària. Segons apunta Efe, la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) està analitzant aquesta petició.

Aquesta operació podria ajudar a desbloquejar la compra d'Air Europa, que es va pactar amb Iberia el novembre del 2019 per 1.000 milions d'euros. Un acord que amb la crisi sanitària "manca de sentit", ha apuntat el conseller delegat d'Iberia, Luis Gallego, que també espera tenir una solució "a favor o en contra" d'aquesta fusió abans que acabi l'any.

Així mateix, cal destacar que aquest dimarts la junta d'accionistes de IAG, grup en el qual estan integrades les companyies Iberia, British Airways, Vueling i Air Lingus, aprovarà l'ampliació de capital de 2.750 milions d'euros que anuncià Gallego per tal de recapitalitzar el grup, ja que en el primer semestre de l'any va perdre 3.806 milions a causa de la paralització de l'activitat.

Per altra banda, s'ha de recordar que la divisió hotelera del grup turístic de Globalia, Be Live Hotels, i la cadena BlueBay també estudien fusionar els seus negocis. Així, sumarien un total de 100 establiments turístics i més de 21.000 habitacions en més de 15 països.

Pla de viabilitat

Segons Efe, aquest fons de rescat cerca ajudar les societats solvents però que s'han vist afectades per la pandèmia i que tenen la condició d'estratègiques per al teixit productiu estatal o regional. No obstant això, totes les empreses que el sol·licitin hauran de presentar un pla de viabilitat que inclogui quina és la situació patrimonial i també financera de l'empresa.

A més, si abans de cinc anys les empreses beneficiàries no han reemborsat almenys un 40% de l'ajuda, tindran una penalització del 10%. Si passen set anys, la multa serà del 10% sobre la participació que tinguin en aquell moment. Per a les societats cotitzades, els terminis es rebaixen a quatre i sis anys.

El govern espanyol, a través de

stats