Els geògrafs denuncien "pràctiques abusives" derivades del turisme per accedir a l'habitatge

Dos professors de la UIB han participat en el manifest impulsat per les principals institucions de la professió a l'Estat

L'Associació Espanyola de Geografia i el Col·legi de Geògrafs d'Espanya denuncien " pràctiques abusives que impedeixen el normal accés a un habitatge, en propietat o lloguer, de tots els ciutadans". A més, en el manifest impulsat per les principals institucions de la professió a l'Estat, vinculen aquesta problemàtica social amb els efectes derivats del turisme, concretament, del lloguer turístic.  "Hi ha evidències científiques sobre la relació entre l'augment del preu del lloguer residencial i l'increment de l'oferta de lloguer de vacances", apunten els geògrafs, entre els quals hi ha dos professors del departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears: Jesús González i Macià Blàzquez. 

Els signants asseguren que  l'increment dels preus de lloguer arriba a dimensions desconegudes a l'Estat, fins al punt que "alguns experts parlen dels riscos d'entrada en una bombolla del lloguer", assenyalen. A més, recorden que " els fons d'inversió especulatius són els principals compradors d'habitatges protegits en règim de lloguer", i expliquen que aquests són determinants en l'augment de desnonaments i la pujada dels preus de l'habitatge.

Per tot això, ofereixen deu propostes, entre les quals destaquen que l'Administració controli el mercat de l'habitatge de lloguer residencial: limitant el sostre màxim dels preus i promovent una zonificació a partir d'indicadors socials. Que es dificulti la venda d'immobles als fons d'inversió, i desenvolupar programes de cessió d'habitatge al mercat de lloguer residencial a la vegada que s'ofereixin avantatges fiscals als propietaris adherits també formen part del decàleg.

En el manifest, que està obert a internet perquè qualsevol persona s'hi pugui adherir, també es proposa  introduir mecanismes que protegeixin la figura de l'arrendatari i impedeixin els increments excessius del preu de lloguer a l'hora de renovar el contracte i crear observatoris de l'habitatge.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF