Posta d'ous
Societat 01/09/2023

Els ous de tortuga custodiats a Eivissa pel GEN, a punt de descloure’s

El GEN-GOB assegura que una segona posta de tortuga naixerà a mitjan mes al Cavallet

Esther Cabezas
3 min
Els ous de tortuga marina a l'arena

EivissaEls ous de tortuga Caretta caretta, espècie pròpia de la Mediterrània, que custodien voluntaris del GEN a Eivissa, són a punt de descloure’s. Així ho ha posat de manifest la biòloga de l'entitat ecologista i coordinadora del dispositiu de custòdia, Agnès Vidal, que assegura que les primeres tortugues naixeran la primera setmana de setembre i que s'espera una altra desclosa a mitjan mes. Resulta que totes les postes que varen fer les tortugues femelles, aproximadament fa tres mesos, que és el que dura el període de gestació, varen tenir lloc en indrets que no reunien les condicions per al seu desenvolupament i custòdia; en concret, a les platges del Figueral, Santa Eulària del Riu i ses Salines, i per això els ous varen haver de ser traslladats a un lloc segur. “El que férem quan vàrem detectar els nius –especifiquen fonts del GEN a l’ARA Balears– va ser recollir tots els ous i traslladar-los al Cavallet, perquè reuneix millors condicions perquè es desenvolupin que altres indrets, ja que hi ha una temperatura de l’arena més constant i més vigilància, entre altres factors”.

Les nidificacions es varen iniciar el 2019 a Eivissa

Les postes, que abans eren un fet esporàdic a Eivissa, passen de manera més continuada des de l'any 2019, quan les tortugues varen decidir fer-ho a l’illa, concretament a la zona de la platja d'en Bossa, “just davant el Hard Rock”, la platja més renouera i concorreguda, plena de beach clubs que inunden amb la música i les gandules tot l'entorn, i al costat dels clubs més visitats per turistes de tot el món, com l'Ushuaia. "Això demostra que les tortugues no cerquen especialment llocs tranquils, sinó que ponen els ous on poden”, diuen des del GEN.

El 2020 es varen incrementar les nidificacions a Eivissa i una es va fer davant un altre quiosc de platja, el Chiringay. La primera posta, el 2019, la va gestionar directament l'anterior Conselleria de Medi Ambient i el Cofib (Consorci de Recuperació de la Fauna de les Illes Balears), dependent d'aquest departament. El juny de 2020 va tenir lloc la primera posta a Menorca, que va ser custodiada per voluntaris que va coordinar el GOB Menorca. Aquell mateix any el GEN d'Eivissa començava a encarregar-se de tenir cura dels ous a l'illa amb la creació d’una xarxa de voluntaris i coordinant-la, tal com sol·licitava el Govern a l'entitat ecologista.

Enguany, un grup de 55 voluntaris vigila els ous les 24 hores del dia al Cavallet. Per això, l'entitat rep fons de la Conselleria “molt reduïts”, que no cobreixen les despeses que ha d’afrontar el GEN, com són la compra de lliteres o de cadires per als voluntaris que fan la feina sota la seva supervisió, entre d'altres. Tot i això, Vidal assenyala que la feina no es fa per doblers, perquè “no cobreixen, ni prop fer-hi, el temps tudat. Es fa perquè hi creim i volem veure néixer aquestes tortuguetes”. La conservacionista apunta que “el nou Govern hauria de desenvolupar alguna política en aquest àmbit” perquè ja no és un fet aïllat. Enguany les tortugues també han niat a Mallorca, abans que a Eivissa, i els fons de què disposava l'illa pitiüsa han disminuït.

Naixements a Mallorca enguany

D'aquestes nidificacions a Mallorca, els dies 6 i 7 d’agost ja hi hagué naixements, en concret a la platja de Can Pere Antoni, situada a 2 quilòmetres a l'est del centre de Palma, on hi havia un niu el 7 de juny. Varen ser 12 cries, segons va informar el Cofib, que també va explicar que les petites tortugues varen ser traslladades a l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), al Port d'Andratx. Segons la Conselleria, en aquestes instal·lacions “se'ls fan diferents proves, com les de flotabilitat, fins que es considera que estan preparades per llançar-les a la mar”, amb la qual cosa s'augmenten les possibilitats que aquests exemplars puguin sobreviure al seu hàbitat natural.

Fonts de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural han explicat que, a causa de l'època de nidificació i naixement, en plena temporada turística, és molt important la preservació del seu entorn perquè, a més, “dona un valor afegit als ecosistemes marins i a la imatge de les nostres platges”.

El GEN explica que aquestes nidificacions i postes, que tenen lloc des de l'any 2019 a les Balears, no són tan bona notícia com pot parèixer, ja que són degudes al procés de canvi climàtic que s'està vivint al planeta. “La temperatura de la mar puja de manera exponencial i les tortugues, que abans venien de Califòrnia i es dirigien a Turquia, Grècia i altres zones del Mediterrani, quan arriben a la Mediterrània occidental, és a dir, a les Balears, hi troben la mateixa temperatura que abans tenien allà i decideixen nidificar aquí” i s’estalvien una part del viatge.

stats