Societat 30/10/2020

Gairebé totes les dones que exerceixen la prostitució a les Illes volen deixar-ho

Un estudi de la UIB i l’IBDona revela que a les Balears hi ha 90.000 homes que paguen per sexe cada any i estima que aquest negoci il·lícit mou anualment uns 70 milions d’euros

Alba Tarragó
4 min
Un pis on s’exerceix la prostitució a Palma.

PalmaPràcticament totes les dones que exerceixen la prostitució a les Balears volen deixar de fer-ho, segons una recerca pionera elaborada per l’Institut Balear de la Dona (IBDona) i la Universitat de les Illes Balears (UIB). A l’Estudi sobre prostitució, tracta i explotació sexual a les Illes Balears, un 87,4% de les 239 persones en situació de prostitució consultades (225 dones, 7 homes i 7 transsexuals) va afirmar que volia deixar-ho. L’aclaparadora resposta contrasta amb el que pensen la meitat dels puters de les Illes: que elles es dediquen a la prostitució “perquè en gaudeixen”. Això va declarar un 44% dels 105 homes consumidors de prostitució enquestats.

El document analitza en profunditat per primera vegada la situació de la prostitució a l’Arxipèlag balear. Els principals resultats revelen que aquest negoci il·lícit mou a les Illes més de 70 milions d’euros a l’any i que hi ha prop de 90.000 homes que paguen, també cada any, per sexe. Segons els càlculs dels investigadors, a les Balears hi ha unes 2.350 dones que exerceixen la prostitució, i s’estima que entre un 30% i un 50% són víctimes de tràfic.

La situació de risc i vulnerabilitat en què es troben aquestes dones queda palesa en cada xifra del document. La meitat de les enquestades (un 51,9%) s’han sentit amenaçades i un terç (35,2%) ha patit maltractament d’algun tipus -físic, psicològic o sexual. En l’àmbit sexual, els qüestionaris revelen que una de cada cinc (20,9%) ha estat violada el darrer any. El grup més nombrós de les que va admetre que havia patit una agressió sexual (37,9%) correspon a dones que treballaven al carrer i un 24,3%, a les que acudeixen a pisos o hotels, on sigui que volen els clients. A més, moltes pateixen control econòmic: un 33% no disposa dels beneficis que obté a canvi de sexe, o bé perquè està en deute amb la persona que les explota sexualment (16,3%) o bé perquè ha de donar els doblers a algú altre (16,7%).

Una altra dada que demostra la dificultat amb què es troben per sortir de la prostitució és que un 41,4% no té cap persona de qui rebre suport si fos necessari. Tots aquests factors fan que -segons l’anàlisi feta pels tècnics- un 40,2% d’aquestes dones estigui en risc probable de depressió, mentre que a un 26,4% de la resta de les preguntades se li va diagnosticar aquest trastorn mental. Al mateix temps, hi ha un 62,8% de dones prostituïdes que consumeix medicaments de manera regular, la majoria dels quals són tranquil·litzants, ansiolítics o fàrmacs per dormir.

A banda de les circumstàncies que envolten la prostitució, les enquestes permeten conèixer de més a prop els perfils d’aquestes dones, que solen ser estrangeres, d’uns trenta anys, amb fills i amb estudis postobligatoris. Mentre que un 11,7% de les prostitutes de les Illes és del territori espanyol, un 88,3% és de fora, de les quals just un terç està en situació regular. Dels qüestionaris contestats, el grup d’investigació ha pogut determinar que un 64,9% prové de Llatinoamèrica; un 12,1%, d’Àfrica; un 5,4%, d’Europa Oriental i un 2,5%, d’Europa Occidental. Cal tenir en compte que en aquesta radiografia no hi apareixen les dones asiàtiques perquè les entitats no han pogut obtenir respostes d’aquest col·lectiu o bé pel silenci que manté o bé per dificultats amb l’idioma, fets que les aïllen encara més.

L’edat mitjana del conjunt de dones se situa en 34,71 anys, en què s’inclou el cas d’una dona de 60 anys. Crida l’atenció que el segment amb major representació (un 43,1%) és el d’entre 30 i 39 anys, seguit de les dones d’entre 18 i 29 anys, amb un 28,1%, i les de 40 anys o més, amb un 26,4%. En aquest sentit, és important tenir en compte que, de mitjana, fa 5,56 anys que exerceixen la prostitució i que la majoria (un 57,3%) s’hi dedica des de fa entre un any i cinc anys, mentre que un 21,3% hi duu deu anys o més. A banda d’això, l’estudi determina que més de la meitat (62,4%) té fills i que moltes (47,8%) tenen estudis postobligatoris.

Un terç dels puters són turistes

La tendència cap a la “deslocalització” de la prostitució és un dels principals perills de què alerta l’estudi. Això vol dir que la prostitució cada pic està més amagada a pisos privats (un 55,2% de l’oferta) i hi ha més dones que es desplacen al lloc que demana el client (13,8%), com ara cases o hotels. La ‘localitzada’ ha esdevingut la més minoritària i la conformen en un 19,7% la de carrer i en un 11,3% la que s’exerceix als clubs. Com més oculta és la pràctica, també és més arriscada. Dels 515 anuncis de pisos analitzats, un 67,6% ofereix sexe oral sense condó i un 52,2%, sexe anal com a pràctiques més extremes. Però un 92,9% dels anuncis de les 65 webs estudiades -que són catàlegs de dones sota demanda- no posa límits als clients.

Tres de les pràctiques que més sol·liciten els puters són la fel·lació i la penetració sense preservatiu, tant anal com vaginal, segons les prostitutes. A partir de les seves respostes es desprèn, a més, que un 33,9% dels seus clients són turistes -d’Espanya (8,4%) i estrangers (16,3%). L’estudi també recull enquestes a 105 puters. Encara que la majoria paga per sexe per poder triar, un 14,3% admet que ho fa perquè els fa sentir “més homes”. Entre les raons de consumir prostitució es troba també la voluntat de fer “pràctiques no habituals” (34,3%) i el poc compromís que implica (30,5%).

Xifres

Un capítol sencer de l’estudi es dedica a analitzar els puters. Tenint en compte que entre els 90.000 homes que consumeixen prostitucióhi ha un 33,9% de turistes, es pot estimar que els puters representen un 10% del total dels homes de les Balears.

Entre el 2015 i el 2019 només es dictaren deu sentències a les Illes per delictes de tràfic de persones amb fins d’explotació sexual i de corrupció o prostitució de menors. Cal tenir en compte que l’Audiència de Palma va resoldre 18.807 assumptes durant aquests anys.

ESTUDI SOBRE LA PROSTITUCIÓ, LA TRACTA I L’EXPLOTACIÓ SEXUAL A LES ILLES BALEARS, 2020
stats