Societat 18/05/2022

Gairebé el 40% dels avortaments a les Balears es fan a la privada

El sistema públic garanteix aquestes intervencions en tots els hospitals, però moltes dones acudeixen directament a les clíniques privades

2 min
Son Espases.

PalmaLes Illes Balears són una de les comunitats que més garanteix l'accés a l'avortament: és la comunitat on se'n fan més a través dels serveis públics i tots els hospitals de la xarxa fan aquestes intervencions. Així i tot, el 38% es fan en centres privats. Segons el darrer informe Interrupción Voluntaria del Embarazo (IVE) del Ministeri de Sanitat, que ofereix dades del 2020, aquell any es varen practicar a l'Arxipèlag 2.888 interrupcions, 1.798 de les quals es varen fer dins el sistema públic i 1.082 en clíniques privades.

Per què passa això? Fonts del Servei de Salut expliquen a l'ARA Balears que moltes vegades té a veure amb la privacitat, ja que anar a un centre privat especialitzat permet que no quedi constància de la intervenció en la història clínica. I posen d'exemple, entre altres casuístiques, un embaràs no desitjat d'una relació extramatrimonial o el cas d'una adolescent els pares de la qual prefereixen no acudir al centre de salut per tenir més discreció.

A diferència del que ocorre en alguns indrets de la Península, on les dones que volen avortar han d'anar lluny de casa perquè no tenen un hospital públic a prop que els ofereixi aquesta prestació, tots els hospitals de les Balears fan aquestes intervencions. De fet, segons les dades de l'IB-Salut, el nombre de casos que es deriven a clíniques concertades és baix: l'any passat el 88% es varen fer en hospitals del sistema públic i el 12%, en clíniques amb concert amb Salut. Pel que fa als professionals objectors, cada centre hospitalari sap qui ho és i, per tant, no participarà en la interrupció, però no se n'ha fet cap llistat ni registre.

Les dades el Ministeri mostren que les Balears varen ser l'any 2020 la tercera comunitat amb una taxa d'avortaments voluntaris més alta (11,87 per cada 1.000 dones), per darrere de Catalunya (13,44) i Astúries (12,03). Les edats amb més interrupcions varen ser dels 25 als 29 anys (678), dels 30 als 34 (671), dels 20 als 24 (526) i dels 35 als 39 (486). Quant a les menors, es varen registrar 8 IVE entre menors de 15 anys i 261 entre els 15 i els 19 anys.

Nova llei

La nova Llei de l'avortament, aprovada aquest dimarts al Consell de Ministres i que entrarà en vigor l'any que ve, permet interrompre voluntàriament l'embaràs sense permís dels tutors legals a partir dels 16 anys. A més, ja no hi haurà els tres dies de reflexió obligatòria que les dones havien de passar abans de fer l'avortament i s'inclou una baixa per IVE.

stats