Societat 18/06/2024

Front comú de 30 municipis de Mallorca per potenciar les revetles en català

El PSIB, MÉS per Mallorca, El Pi i partits independents acorden amb Joves de Mallorca potenciar la llengua als llocs on governen

2 min
Actuació de Ses Bubotes ahir a la darrera revetlla de les festes de Sant Agustí de Felanitx.

PalmaL'any que ve els programes de festes i les revetles de prop de 30 municipis de Mallorca tindran almenys un 50% de l'oferta en català. Els ajuntaments hauran de garantir que si a una revetla toquen dos grups, per exemple, cadascun faci almenys la meitat del repertori en català o que un d'ells (o els dos) canti en la llengua pròpia. Aquest és el compromís al qual han arribat Joves de Mallorca per la Llengua i el PSIB, MÉS per Mallorca, El Pi i partits independents.

Les mesures es prendran l'any que ve, ja que enguany la majoria dels municipis ja tenen els programes de festes tancats. L'acord preveu la tasca per la normalització del català en els espais públics i garantir que els partits, als municipis on governin o tinguin capacitat de gestió en temes culturals, garantiran que la meitat de les actuacions o dels actes contractats siguin en català.

Els consistoris exigiran als promotors que compleixin aquests requisits a l'hora de contractar les actuacions. El portaveu de Joves de Mallorca per la Llengua, Pau Emili Muñoz, ha explicat que s'ha parlat amb els promotors majoritaris de l'illa i "tots han estat contents que es fes i de posar-se a les ordres dels regidors competents". Amb aquesta iniciativa, ha dit, s'ajudarà els grups illencs que empren la llengua pròpia: "N'hi ha que s'han dissolt perquè no hi havia demanda. Ara tindran l'oportunitat de poder actuar".

En converses amb el Govern

La idea, ha explicat, és d'aquí a un any o dos fer una valoració de com ha funcionat i, a partir d'aquí, oferir la iniciativa a altres pobles. Els partits firmants també s'han compromès a dur les mesures acordades als seus programes electorals de les eleccions de 2027. Emili ha exposat que es negocia amb el Govern mesures semblants, però encara no s'ha tancat.

Catalina Cladera, del PSIB, ha defensat que "s'ha de protegir la llengua. La llengua no es toca i el PSIB defensa que la llengua és nostra". "El català és un element de cohesió social", ha afegit. Lluís Apesteguia, de MÉS per Mallorca ha qualificat de "deute pendent" la reivindicació de la llengua "en tots els espais d'oci juvenil, de lleure i revetles". Per part d'El Pi, Tolo Gili ha assegurat que "en un moment de retrocés de la llengua, qualsevol partit que l'estimi hi ha de ser". "Nosaltres hi som i hi serem".

stats