Medi ambient
Societat 23/09/2022

'Fridays for Future' es concentra davant de Cort per reclamar que "l'energia sigui un dret i no un privilegi"

La mobilització de Palma se suma a les altres convocatòries de FFF arreu de l'Estat

ARA Balears
2 min
Concentració de Fridays for Future a les portes de l'Ajuntament de Palma.

PalmaDesenes de persones s'han concentrat aquest divendres a les portes de l'Ajuntament de Palma per reclamar un "canvi en el sistema energètic" perquè l'energia sigui "un dret i no un privilegi" en el marc de la convocatòria de 'Fridays for Future' (FFF) per aquest 23 de setembre celebrada a diferents ciutats de tot l'Estat.

El moviment juvenil reclama així un canvi de model que "se centri en l'autoconsum col·lectiu, les comunitats energètiques i l'eficiència energètica, fet que no és possible sense la paralització de la construcció de noves infraestructures fòssils i la sortida immediata del Tractat de la Carta d'Energia", assegurava l'organització en el comunicat de la mobilització.

A parer seu, l'actual política energètica implica un model "centralitzat" i gestionat per "l'oligopoli energètic", que és "en gran part, responsable de la situació climàtica en la qual ens trobem". FFF posa com un "clar exemple d'això", la construcció de noves infraestructures gasístiques com la regasificadora del Musel o el gasoducte MidCat. "Pareix que els governs no han entès aquesta crisi com una evidència de l'arriscat que suposa dependre dels combustibles fòssils i han continuat apostant per aquests", han argumentat els ecologistes.

Tot i això, els convocants assenyalen que la situació actual "no afecta a totes les persones per igual" perquè, des del seu punt de vista, els efectes de les diverses crisis són "devastadors per a les persones no privilegiades, però molt lleugers per als que estant dalt de la roda", i per això manifesten el seu suport a la campanya 'Deute pel Clima', que exigeix la cancel·lació del deute que tenen els països del sud del món amb el Fons Monetari Internacional, ja que això els exposa i força a les inversions en sectors fòssils que "impedeixen una transició ecosocial justa".

"Democratitzar no és més que canviar el sistema energètic i posar a les persones, els cossos, els territoris i a la terra al centre", conclouen.

stats