Societat 23/06/2019

Trump, Franco i els pactes postelectorals de Pedro Sánchez, protagonistes de les Fogueres d'Alacant 2019

Els ninots es reduiran a cendra la mitjanit de dilluns a dimarts durant la tradicional 'cremà'

Efe
2 min
Foguera de la Diputació d'Alacant amb ninots que representen Santiago Abascal, Francisco Franco i Albert Rivera

AlacantEl poder militar de Donald Trump, la polèmica pel trasllat de les restes del dictador Francisco Franco i els pactes postelectorals de Pedro Sánchez són alguns dels protagonistes la crítica de les Fogueres d'Alacant 2019. En total, 182 monuments, la meitat d'adults i la meitat infantils, es reparteixen per la ciutat durant aquests dies abans que, en la mitjanit de dilluns a dimarts, siguin devorats pel foc durant la tradicional 'cremà'.

Entre la crítica dels artistes destaca el personatge de Donald Trump, a qui en la foguera Polígon de Sant Blai han representat amb els inconfusibles cabells grocs i vestit a l'estil Napoleó al damunt d'un pop que estén els seus tentacles sobre un míssil. "Aquest emperador actual camina cap a la ruïna, el món el tracta fatal i es baralla fins amb... la Xina", adverteix la llegenda.

El dictador Francisco Franco sembla ressuscitar en la foguera de la Diputació d'Alacant i somriu tombat 'cara al sol' sobre una hamaca amb els colors de la bandera espanyola, mentre pensa "Virgencita, que me quede como estoy" davant l'amenaça de la seva exhumació del Valle de los Caídos.

Per la seva banda, Pedro Sánchez apareix en multitud de fogueres, per exemple com un sultà gaudint de l'espectacle del ball de les seves odalisques Albert Rivera i Oriol Junqueras, que li ofereix taronges amb el desig de convertir-se en el ninot indultat. També s'ofereix a Sánchez Pablo Iglesias, que mou els malucs al compàs mentre pensa "assaltar els cels ballant els 'set vels'".

El president del Partit Popular, Pablo Casado, apareix representat enmig del mar amb un flotador mentre agafa una pota d'una gavina per evitar enfonsar-se. Ho fa ben a prop del líder de Vox, Santiago Abascal, que disfressat de socorrista s'ofereix com "el primo de ZumoVox".

En la foguera d'Alfons el Savi destaquen els líders polítics entorn d'una taula com si fossin els personatges de la sèries 'Joc de trons' davall del Tro de Ferro que ocupa Felip VI. També té un ninot el diputat socialista per la província d'Alacant Pedro Duque, que apareix representat com un astronauta recentment caigut del cel i que es pregunta "per on queda Alacant".

Als ninots sobre els polítics més coneguts, cal afegir-ne altres de ben habituals com el gros banquer, en aquesta ocasió amb una barra de pa a la boca mentre és transportat per la feble esquena d'un obrer i amb el lema "Et guanyaràs el pa amb la suor del seu front", o una pastera amb ciutadans subsaharians per denunciar el drama de la immigració.

stats