Meteorologia
Societat 16/05/2024

Sanitat activa el Pla calor: les Balears entraran en risc als 33 graus

Per cada grau més, la mortalitat pot augmentar quasi un 11%

ARA Balears
1 min
Una nova onada de calor amenaça Mallorca.

PalmaEl Ministeri de Sanitat ha activat aquest dijous el seu pla preventiu per alta temperatura, que en fixa els llindars a partir dels quals l'excés de calor dispara el risc per a la salut i la mortalitat associada, que van dels 26 graus a Astúries als 41,5 a Còrdova. A les Balears aquest llindar s'estableix als 33 graus.

El Pla Nacional d'Actuacions Preventives dels Efectes dels Excessos de Temperatures Sobre la Salut del 2024, segons ha recollit EFE, estarà vigent fins al pròxim 30 de setembre, tot i que amb la flexibilitat de perllongar-lo fins al 15 d'octubre, si així fos necessari. Sanitat fa 20 anys que duu a terme aquest pla, tot i des de fa dos n'ha avançat la posada en marxa de juny a mitjan maig davant els episodis de calor extrema cada vegada més freqüents i perllongats a partir d'aquestes dates.

Per cada grau més, la mortalitat augmenta fins a un 10,7%

Cal tenir en compte que el pla d'enguany manté els llindars provincials a partir dels quals la temperatura alta comença a incidir negativament en la salut. No obstant això, com a novetat introdueix 182 zones de meteosalut, que són àrees de territori homogènies des d'un punt de vista climatològic en referència al comportament de la temperatura diària, de les quals n'hi pot haver diverses en una sola província.

A més, per cada grau que la temperatura ambient supera aquests llindars, el risc de mortalitat atribuïble a l'alta temperatura creix entre un 9,1% i un 10,7%, és a dir, per cada dia que hi ha un episodi de calor extrema, la mortalitat s'incrementa, de mitjana, en tres defuncions al dia.

stats