Medi ambient
Societat 11/05/2023

Floreixen les peònies als penyals marítims de Tramuntana

La floració d'aquest endemisme, propi de Mallorca, Menorca i Cabrera, just dura dues setmanes d'abril. El canvi climàtic n'és l'amenaça principal

2 min
Les flors de la peònia just duren un parell de dies

PalmaLes xarxes s'han inundat aquest cap de setmana de fotografies de peònies silvestres florides. Les han retratades desenes d'excursionistes que han aprofitat aquests dies d'abril per visitar punts de la serra de Tramuntana on floreix una de les plantes amb un floració més espectacular de les Illes Balears. La Paeonia cambessedesii és un endemisme de Mallorca, Menorca i Cabrera, que just floreix durant uns 15 dies al mes d'abril.

Segons la biòloga del Jardí Botànic de Sóller, Magdalena Vicens, "les peònies solen trobar-se en llocs de difícil accés, cosa que n'ha garantit la supervivència". "Les poblacions més abundants d'aquesta planta es fan sobretot a la cara nord de la serra de Tramuntana, mirant cap a la mar. Cerquen llocs ombrívols, sobretot balmes. Necessiten temperatura fresca i per això la seva principal amenaça és el canvi climàtic", explica la botànica.

"També habita els penyals i els barrancs de Menorca, com els de Trebalúger i Algendar. I, a més, n'hi ha a Cabrera. En el cas de Mallorca, hi ha una sola excepció fora de la serra de Tramuntana. Es tracta d'una població a la serra de Llevant i, curiosament, aquesta no mira cap a Tramuntana", explica Vicens, que s'estima més no donar més detalls sobre la ubicació d'aquest redol de peònies. Tot i això, Vicens assegura que no li pareix "malament" que els excursionistes visitin aquestes poblacions. "Conèixer la flora endèmica de les Illes Balears també és una manera d'augmentar-ne la protecció. Això, sempre que no se n'arrabassin brots, ni flors ni arrels", comenta la científica.

La biòloga Magdalena Vicens, del Jardí Botànic de Sóller, amb llavors de peònia silvestre.

Vicens alerta que, "tanmateix, és una planta que és molt difícil que aferri dins un cossiol o en corral o jardí". "No ho paga destrossar la planta, perquè molt probablement no sobreviuria. Al Jardí Botànic de Sóller en tenim bastants exemplars, que hem aconseguit després de fer-ne germinar les llavors, que és una cosa molt difícil si no es fa amb els mitjans que tenim nosaltres", explica la biòloga, quan els exemplars del Jardí Botànic de Sóller ja han perdut la flor, perquè "es troba en una cota baixa i, per tant, floreixen dies abans".

Les peònies silvestres de les Illes Balears són plantes herbàcies que solen fer uns pams d'altura, la seva fulla és d'un color verd fosc i les arrels són tubercles, semblants a les patates que fa la porrassa de l'albó. "En botànica, aquestes patates es coneixen amb el nom de geòfits. Es fan molt endins a la terra i poden arribar ser d'una mida considerable", comenta Vicens. Les flors són d'un color rosa intens, que torna més pàl·lid així com passen els dies.

stats