Investigació
Societat 05/04/2024

La Fiscalia investiga el Consell de Mallorca per pagar 1,5 milions per una paret seca valorada en 250.000

El cas es remunta al 2020, quan el Pacte va fer servir el procediment d'urgència que l'Oficina Anticorrupció va considerar injustificat i desproporcionat

3 min
El mur esbaldregat té 20 metres de llargària per set d'alçada.

PalmaLa Fiscalia Anticorrupció investiga el Consell de Mallorca per haver pagat 1,5 milions d'euros per la reconstrucció d'una paret seca, una obra que s'havia valorat en 250.000 euros. L'expedient que la Fiscalia té obert des de l'estiu de 2023 correspon al cost d'un tram de paret que s'havia desprès a la carretera Inca-Lluc (MA-2130 PK 13). La informació de la qual disposa el ministeri públic prové principalment de l'Oficina Anticorrupció, que va encetar també una investigació tres anys abans, el 2020, arran d'una denúncia que ja posava alguns fets en coneixement d'aquest organisme que tot just la majoria PP-VOX acaba de liquidar. L'Oficina Anticorrupció ja va manifestar una sèrie de presumptes irregularitats relacionades amb el cost de la intervenció, que el Consell de Mallorca no va aconseguir justificar ni tan sols aportant factures i documentació.

Un dels punts conflictius que l'Oficina Anticorrupció assenyala, tal com consta a la seva memòria de l'any passat, és el desfasament pel que fa a les hores de feina que es varen facturar: mentre que les dels margers en varen ser 6.300, a l'informe d'execució en figuren 9.843 –la categoria de treballadors que consta és la d'oficial primera de marger–, una diferència de 3.543 hores que hauria servit per justificar el preu final de les obres. Segons Anticorrupció, aquesta diferència "no ha pogut ser justificada a les al·legacions de les persones afectades".

No només això, sinó que l'Oficina també destaca l'elevat preu d'aquestes hores. Un informe del Consell estableix que el preu de referència és d'11 euros l'hora, mentre que els margers que es varen contractar les varen facturar a 25 euros. Si s'afegeixen els impostos, el Consell va pagar finalment 30 euros per hora de feina. Per tot plegat, l'Oficina que aleshores dirigia Jaume Far va considerar "irregular la facturació de les hores i preus de les tasques subcontractades als margers".

El temporal de 2020 va destrossar diferents elements a la Serra.

A més, l'Oficina Anticorrupció no considera justificat que la institució insular "tingui dotada una Unitat de Pedra en Sec amb 17 places, sense que hi consti l’informe d'insuficiència de mitjans" amb relació a la necessitat de contractar margers externs. Dit en altres paraules, Anticorrupció considera que el Consell ha estat incapaç de demostrar que no tenia personal disponible per executar una obra que, com recorda l'informe, va suposar una "facturació pel treball dels margers que ha ascendit a 303.722,50 euros (IVA exclòs)".

Qüestionament de l'emergència

L'Oficina, que es va crear per perseguir casos d'irregularitats i corrupció dins l'Administració, afirma en el seu informe que, per molt que s'havia desfet una paret de la carretera d'Inca a Lluc durant la pandèmia, en cap cas estava justificat sotmetre tota l'actuació al procediment d'emergència que preveu la llei de contractes del Sector Públic, perquè això permet evitar determinats informes. "Gran part de les obres no es corresponen a obres indispensables per tramitar-les amb aquest procediment excepcional". Anticorrupció es refereix a actuacions com la reconstrucció del mur de pedra en sec, la construcció d’un mirador, rampes d’accés, senyalització, pàrquing i les escales del mirador, ja que no es consideren tan imprescindibles com per "contractar una tramitació d’emergència quan era més adient la tramitació ordinària".

El cas del suposat sobrecost de la reconstrucció de la paret i diferents elements esbaldregats de la carretera d'Inca a Lluc és, juntament amb el de les llicències de naus comercials a sòl rústic de Campos, el segon expedient que va acabar a Fiscalia Anticorrupció. En aquest cas, la iniciativa va ser precisament del ministeri públic, com recorda a la seva memòria de 2023 l'Oficina: "En data 2 de juny de 2023, l’Oficina va rebre la sol·licitud de còpia de l’expedient per part de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada delegació de les Illes Balears. En data 19 de juny de 2023, l’Oficina va traslladar còpia de l’expedient a la Fiscalia de les Illes Balears i es va suspendre la tramitació administrativa", assegura l'informe.

stats