Patrimoni de Mallorca
Societat 15/01/2024

La Fiscalia dona per perduts els quadres desapareguts de la UIB i arxiva el cas

La denúncia ha estat arxivada després que l'informe policial del cas hagi determinat que es desconeix la ubicació de tres dels quatre quadres

3 min
Quadres desapareguts

PalmaLa Fiscalia de les Illes Balears dona per perduts els quadres desapareguts de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Ha arxivat la denúncia després que l'informe policial del cas hagi determinat que es desconeix la ubicació de tres de les quatre obres perdudes. Això, sumat al llarg temps transcorregut des de l'exposició del 1989 i de l'absència de registres del moviment de les obres, l'extinció de la responsabilitat penal, la manca d'indicis i la prescripció dels fets, la investigació no pot prosseguir i la Fiscalia ha arxivat les diligències.

L'abril de 2023, els Serveis Jurídics de la UIB varen interposar una denúncia davant la Fiscalia de les Illes Balears per la desaparició de quatre quadres que havien estat cedits a la Universitat l'any 1988 pels artistes Miquel Barceló, José María Sicilia, José Manuel Broto i Xavier Mariscal, en el marc de la campanya ecologista 'Sa Canova contra Ravenna'.

Per això, la Fiscalia va ordenar la investigació a la Brigada Provincial de Policia Judicial, amb l'objectiu d'obtenir un report sobre el cas. Segons l'informe emès per la Policia Judicial, es confirma que aquelles obres eren propietat de la UIB des de 1989. L'informe també diu que es desconeix el moment en què varen desaparèixer les obres. Cal recordar que el quadre de Barceló va aparèixer l'any 2023 en una casa de subhastes i va ser retirat a instàncies de la UIB. La propietària l'havia adquirit a una galeria d'art de Palma que ja no existeix i el propietari de la qual ja és mort. Aleshores, la dona el va donar a la UIB.

Les obres que la Fiscalia ha donat per desaparegudes són les de Sicilia, Broto i Mariscal. Juntament amb la de Barceló, procedeixen d'una campanya impulsada pel grup ecologista GOB l'any 1988, sota el lema 'Sa Canova contra Ravenna', per impedir la construcció d'un complex urbanístic per part de l'empresa Ravenna a la finca de Sa Canova, a la costa d'Artà. L'artista Miquel Barceló va promoure que un col·lectiu d'artistes donàs una obra original per fer cartells i recaptar fons per a la campanya. A més dels quatre pintors ja esmentats, també varen participar-hi Antoni Tàpies i Miguel Ángel Campano.

La donació no consta en els arxius de la UIB

No obstant això, aquesta donació no consta documentalment en els arxius de la UIB. El lliurament, que es va fer de manera desinteressada, va quedar reflectit en la premsa de l'època, encara que la Universitat ha matisat que els periòdics varen parlar erròniament d'una adquisició. D'aquestes sis obres, només dues, les de Campano i Tàpies, estan incloses en l'inventari artístic de la UIB i són al campus. De fet, el quadre de Tàpies presideix la sala del consell de direcció.

Recorregut incert

Després de 35 anys, el recorregut que han fet els quadres és incert. La UIB va tenir la primera notícia de l'existència d'un problema amb els quadres el febrer del 2023, quan es va saber que l'obra de Barceló havia de sortir a subhasta. La institució va requerir a la casa de subhastes que aturàs la venda pública del quadre i va contactar amb la persona dipositària, que finalment va donar el quadre a la UIB.

El 2023, la UIB va fer les primeres passes per recuperar les donacions perdudes. Va contactar amb els quatre artistes i tots varen confirmar que la propietat dels quadres corresponia a la Universitat. Varen signar individualment un document en el qual reconeixen que varen fer la donació de la seva obra com a part de la campanya de denúncia. Amb aquests documents, la Universitat va iniciar les passes legals per recuperar aquest patrimoni.

Per altra banda, un mes més tard, el març, el rector de la UIB va donar a conèixer que les obres es varen exhibir en diverses exposicions abans que se'ls perdés la pista. En les seves explicacions, també va dir que no es tenia constància que els quadres haguessin entrat físicament a la universitat. Tot i això, varen continuar en parador desaparegut. La història ha acabat ara, gairebé un any després que començàs, quan la Fiscalia ha donat aquestes tres obres, que són un patrimoni social vinculat a la història de Mallorca, per desaparegudes. La Fiscalia potser ha donat per acabada la seva feina, però, no obstant això, el misteri dels quadres perduts està lluny de resoldre's.

stats