Societat 28/10/2020

La Fiscalia descarta definitivament cap xarxa de prostitució infantil de personal de l'IMAS

El fiscal superior de les Balears, Bartolomé Barceló, ha anunciat aquest dimecres que s'ha arxivat la investigació dels fets

Alba Tarragó
2 min
El Fiscal de les Balears, Bartomeu Barceló, aquest dimecres al Parlament

PalmaEl fiscal superior de les Illes Balears, Bartolomé Barceló, ha comparegut aquest dimecres al Parlament autonòmic per presentar la memòria de la Fiscalia de l'exercici del 2019. Durant la seva intervenció, ha informat que "fa uns dies" va "acceptar com a fiscal superior la proposta d'arxivament formulada pel fiscal delegat de menors respecte de les diligències penals en virtut de les quals es va investigar una possible xarxa de personal de l'IMAS (Institut Mallorquí d'Afers Socials) per prostituir menors tutelats".

Segons Barceló, "es va fer una investigació exhaustiva i no es va poder demostrar que existís cap xarxa". Ara bé, ha puntualitzat que "és cert que hi ha hagut casos aïllats de prostitució de menors tutelats", però que, quan "se'n va tenir coneixement, es varen investigar". Alguns "ja han estat sentenciats, altres estan en tràmits judicials i alguns ja s'han arxivat", ha afegit.

La Fiscalia també es refereix a aquests fets en la memòria presentada aquest dimecres, tal com va avançar l'ARA Balears. El text qualifica de "cridanera" la "publicació en diferents mitjans de comunicació de l'existència d'una xarxa de prostitució infantil manejada alguns educadors de centres d'acollida, referint-se a 16 supòsits de menors prostituïdes".

Al document, també defensen que "després de les corresponents investigacions, fins al moment no s'ha pogut demostrar l'existència de cap xarxa". Així mateix, assenyalen que els fets "no tenien connexió entre si" i que els que havien estat investigats, tant per la Fiscalia com pels jutjats, varen donar "resultats diferents".

La Fiscalia de les Illes Balears va informar en un comunicat el 15 de gener de 2020 que acordava "obrir diligències d'investigació penal per esclarir els fets", arran de "les notícies aparegudes als mitjans de comunicació relatives a suposats casos de tràfic de drogues i prostitució que afecten menors d'edat dependents de l'IMAS". La institució reconeixia en aquest mateix document que "els darrers anys s'han denunciat a Fiscalia diferents casos concrets de conductes que afecten menors d'edat per fets similars o semblants que sempre s'han investigat".

Mesos després, la Fiscalia defensa en la seva memòria anual la feina feta amb relació a l'escàndol i descarrega responsabilitats en l'IMAS per haver descuidat les seves obligacions amb les menors. Com va informar aquest diari el setembre, l'organisme respon a les acusacions de manca d'implicació en el seguiment d'aquests casos, fetes per "determinats representants polítics".

A més, destaca que "les comunicacions" que s'han fet "sobre aquestes possibles situacions" han donat lloc a "diversos procediments judicials". La Fiscalia assegura que els casos d'explotació sexual "s'han investigat totalment" o bé per un jutjat o bé per la Fiscalia mateixa.

De fet, l'informe elaborat per un grup d'experts en relació amb les menors tutelades presentat per l'IMAS a principi d'octubre revelava algunes deficiències en el sistema de protecció, com ara el retard en la notificació dels casos detectats. De mitjana, varen tardar quatre mesos a comunicar les sospites a la Fiscalia de Menors i només en dos casos es va fer a temps i d'acord amb el protocol d'actuació de les Illes Balears del 2018, que obliga a fer-ho en 24 hores. En el cas en què més varen tardar varen passar gairebé 18 mesos, mentre que en només dues ocasions es va notificar el mateix dia de la detecció.

stats