Arts escèniques
Societat 07/06/2023

El Fira B! es farà per primera vegada amb dos esdeveniments diferents: arts escèniques i música

En total, l'esdeveniment oferirà a Palma 55 concerts i 26 actuacions de teatre

ARA Balears
3 min
Presentació de la vuitena edició de la Fira B!

PalmaLa vuitena edició del Mercat Professional de Música i Arts Escèniques de les Balears, Fira B! 2023, es farà per primera vegada com dos esdeveniments autònoms: per una banda, del 9 al 12 d'octubre es farà el programa d’arts escèniques, mentre que el de música serà del 2 al 5 de novembre.

Segons ha explicat la consellera de Cultura, Catalina Solivellas, la novetat respon al fet que “hi ha un gran interès del sector amb la Fira B i això ho demostra el gran nombre de sol·licituds que hem rebut". En aquest sentit, Solivellas ha explicat que el Fira B! "s'ha convertit en una gran finestra per visibilitzar no només els artistes de les nostres Illes, sinó també el talent que hi ha en aquesta comunitat". Per aquest motiu, s'ha decidit separar les dates per facilitar l'assistència a tothom.

En concret, Fira B! oferirà a Palma 55 concerts i 26 actuacions d'arts escèniques per mostrar i promocionar les darreres i més representatives creacions dels artistes de les Balears. Pel que fa al programa d'arts escèniques, el dilluns 9 i el dimarts 10 d'octubre, s'oferiran principalment obres de teatre de text i de nous llenguatges, mentre que el dimecres 11 i el dijous 12 serà l'últim torn del moviment, la dansa, el circ, el teatre de carrer i el teatre visual.

La jornada inclourà la representació de propostes d'Aurora Bauzà i Pere Jou, i les companyies Daus, Ovnipresents, La re-sentida o Moviments, entre d'altres, i les actuacions es duran a terme en el Teatre Xesc Forteza, el Teatre Catalina Valls, el Teatre Mar i Terra, el teatre Principal, el Teatre Sans, l'Espai el Tub, el Teatre de la Mar i la plaça Major.

Per part seva, la programació musical englobarà diferents estils com pop, rock, indie, jazz, electrònica, clàssica i músiques urbanes, i faran actuacions Bilo, Litore Quartet, Jose Carra, Manel Fortià Trio, K12, Pere Navarro Trio, Alexandre Delange, MDMar, Glymur, Reïna, Rudymentari, Tamar La seva, Superkoloritas, Ovella negra, Lia Kali, Xisk, Ana Lua Caiano i KamBrass Quintet, entre d'altres.

Les actuacions musicals es duran a terme en el teatre Principal de Palma, el Teatre Xesc Forteza, el Teatre Mar i Terra, el Casal Solleric, Can Balaguer, l'Arxiu del Regne de Mallorca, la plaça Major i les Voltes. En l'acte, en el qual també ha participat el director gerent del Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Pere Malondra, s'ha destacat que l'interès per participar en el Fira B! ha crescut amb un augment de propostes rebudes, tant de música, amb fins a 580 en aquesta edició, respecte de les 312 de 2022, com d'arts escèniques, que han arribat a 300 enguany, quan en el passat van ser 241.

Jornades professionals

Malondra ha recordat que Fira B! és també un espai de trobada per fomentar la promoció exterior dels artistes de les Balears, cosa que permet que tota la comunitat artística de l'Arxipèlag present els seus projectes als programadors i professionals locals i forans, així com que els participants estableixin sinergies i col·laboracions amb altres artistes. En concret, les jornades professionals es duran a terme al Teatre Mar i Terra i hi haurà un punt de trobada per a artistes i agents del sector a Can Balaguer.

Les jornades professionals d'arts escèniques inclouran una trobada de les associacions estatals de dramaturgs, una taula rodona sobre l'Estatut de l'artista, l'espai de treball de Corredor Mediterrani, la col·laboració amb Hivernem Tàrrega i diversos espais de creació i residència i la presentació de xarxes estatals i internacionals, entre altres iniciatives. Per part seva, les de música tindran l'eix temàtic principal de la perifèria amb una visita d'una delegació de professionals portuguesos i txecs, i espais de pensament sobre temàtiques com la sincronització i la residència artística i la col·laboració com a impulsor de la creativitat.

A més, també s'oferiran tallers relacionats amb els temes tractats i presentacions, tot això fet per professionals i experts del sector de les arts escèniques, la indústria musical i intercalant mostres breus. Finalment, dins del marc del Fira B! es faran també el congrés i l'assemblea de la Plataforma Jazz Espanya (PJE), l'associació que reuneix els festivals de jazz més importants del país. A més d'aportar una quinzena de programadors de jazz de tot Espanya, PJE anunciarà el premi Jazz Espanya 2022.

stats