Arts escèniques
Cultura 03/08/2022

La Fira B! durarà més dies i programarà 48 concerts i 25 actuacions d'arts escèniques

La 7a edició del Mercat Professional de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears se celebrarà entre el 27 de setembre i el 2 d’octubre a Palma

4 min
Presentació de la Fira B! 2022

PALMA48 concerts i 25 actuacions d'arts escèniques, un 30 per cent més d'activitats que el 2021. Aquest és el titular amb què el conseller de Fons Europeus, Cultura i Universitat, Miquel Company. i el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Pere Malondra, han presentat l'edició número set del mercat de música i arts escèniques de Balears, la Fira B!. A més, durarà més dies que en les anteriors edicions: serà del 27 de setembre al 2 d'octubre. Per tal d'oferir una millor gestió del temps als programadors convidats, la part musical se centrarà sobretot en els primers dies, mentre que les arts escèniques seran protagonistes de la segona meitat de la fira.

El jurat que ha seleccionat les propostes que hi haurà a la fira ha hagut de triar entre un total de 312 propostes musicals i 241 d’arts escèniques. "Això demostra el creixent interès que desperta aquest esdeveniment, clau per a la cultura de les Illes", ha dit Malondra.

El tècnics de l'IEB, presents a la roda de premsa de presentació de la Fira B!, han comentat que esperen que vinguin a la fira una cinquantena de programadors musicals i una cinquantena més de programadors d'arts escèniques, entre convidats i d'altres que venen per iniciativa pròpia.

L'organització dels dies serà la següent: els dies 27, 28 i 29 de setembre es faran les jornades professionals i les actuacions de música, mentre que els dies 29 i 30 de setembre i 1 i 2 d’octubre tindran lloc les jornades professionals i les actuacions dels espectacles d’arts escèniques. Tot i que no s'han detallat espectacles concrets, s'ha dit que la programació inclourà diferents estils musicals i llenguatges escènics.

La varietat que enriqueix

La programació musical abastarà diferents estils com pop, rock, indie, jazz, electrònica, clàssica, músiques del món i contemporània. Les Voltes, el Museu de Mallorca, el Teatre Xesc Forteza, el Teatre Mar i Terra i el Teatre Municipal Catalina Valls seran els espais que acolliran aquestes actuacions, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Palma i del Consell de Mallorca. Dimarts, dia 27 de setembre, serà el torn de la música tradicional i del món, d’una banda, i clàssica i contemporània per l’altra. Dimecres dia 28 de setembre i dijous 29 de setembre, el jazz i el pop marcaran el ritme.

Pel que fa a la programació d’arts escèniques, la Fira B! ha seleccionat espectacles de teatre de text, dansa, circ, nous llenguatges, teatre físic i teatre de carrer. Les actuacions es faran a llocs com tTeatre Xesc Forteza, el Teatre Catalina Valls, el Teatre Mar i Terra, el Teatre Principal, el Teatre Sans, Espai el Tub, Teatre del Mar i la plaça Major.

Plataforma Jazz España i col·laboracions

En el marc de Fira B! es faran també el congrés i l’assemblea de la Plataforma Jazz España (PJE), l’associació que reuneix els festivals de jazz més importants de l’Estat. A més d’aportar una quinzena de programadors de jazz d’arreu de l'estat espanyol, PJE presentarà l’actuació d’un dels dos premis que ha concedit enguany, el trio de la pianista Lucía Fumero, que forma part de la programació del festival de jazz de sa Pobla (tocarà dia 9 d'agost). A més, actuaran els tres artistes balears que conté el Catàleg de PJE, en la selecció de les quinze propostes més rellevants de l’Estat de 2021, segons els associats: Pere Bujosa, Muriel Grossmann i Toni Vaquer.

En aquesta edició, l'IEB continua promovent l'intercanvi amb festivals nacionals i europeus, especialment en el camp de la música, ja que d'arts escèniques només hi ha col·laboració amb la Fira de Tàrrega. En l'àmbit musical, però, hi ha el Mercat de Música Viva de Vic, TROVAM, Jazz I Am, Kultur LX (Luxemburg), C/O Pop (Alemanya), Wallonie-Bruxelles Musiques (Bèlgica), Spike (Bulgària), InJazz (Països Baixos) i Making the Music Business (Romania). Segons els tècnics de l'IEB, "en la pròxima edició de la Fira B! es veuran els fruits de la feina que hem estat fent fins ara".

Jornades professionals

El Teatre Mar i Terra acollirà les jornades professionals de música, en què s'abordaran temes temes com la sostenibilitat ecològica i econòmica, economia circular i igualtat de gènere i música, entre d'altres. A més, també es faran tallers sobre aquestes temàtiques amb professionals i experts de la indústria musical. També hi haurà alguns showcases.

Les jornades professionals d'arts escèniques seran a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma. Hi haurà: una trobada entre traductors i dramaturgs; un taller impartit per la coordinadora de fires d'Arts Escèniques de l'estat (COFAE); taules rodones sobre sostenibilitat, residències artístiques i teatrals; presentacions audiovisuals (sessions de pitching) i algunes actuacions intercalades.

El conseller i el director de l'IEB han destacat que es farà la presentació del pla d'acció cultural Insulares, aliança constituïda i desenvolupada per les associacions d'empreses d'arts escèniques de les Illes Balears i de Canàries, Illescena i Réplica, així com pel Govern de les Illes Balears, el Gobierno de Canarias i l'INAEM. Aquesta unió té com a objectiu millorar les condicions laborals del sector de les arts escèniques d'ambdós arxipèlags. Insulares ja es va presentar el juliol a MAPAS (Mercado de las Artes Performativas del Atlántico Sur) i ara es presentarà a Fira B!.

stats