Societat 10/09/2019

Els fills de Ruiz-Mateos atribueixen al seu pare tota la responsabilitat de la gestió del grup per evitar la presó

Zoilo Pazos, nebot de l'empresari i també acusat d'estafa, ha dit que el seu oncle era "amo i senyor" de Rumasa i que els fills eren simples "assalariats"

Carles Tudurí
3 min
Els fills de Ruiz-Mateos a l'inici de la segona jornada del judici a Palma

PalmaEls sis fills de Ruiz-Mateos i el seu cosí Zoilo Pazos, acusats d'un delicte d'estafa agreujada per no pagar amb la seva totalitat l'hotel Eurocalas que varen comprar al grup mallorquí Miralles, han derivat tota la responsabilitat de la compra al difunt José Maria Ruiz-Mateos, destacant que ells només seguien ordres i no prenien cap classe de decisió dins les empreses del grup, tot i que figuraven en alguns casos com a administradors.

Aquests dimarts s'ha celebrat la segona jornada del judici a Palma contra els vuit acusats, pels quals es demana una pena de sis anys de presó, el pagament solidari de 13,9 milions d'euros i 54.000 euros de multa per a cadascun. Els acusats són Zoilo, Alfonso, Pablo, Javier, José María i Álvaro Ruiz-Mateos Rivero, i els seus presumptes còmplices Nicolás Faure, que ahir no es va presentar al judici, i Zoilo Pazos, per deixar de pagar aquests gairebé 14 milions d'euros en la compra el 2006 de l'hotel Eurocalas.

L'estratègia dels acusats i de les defenses ha quedat ben clara amb la primera intervenció mitjançant videoconferència del nebot de l'empresari, Zoilo Pazos, que ha assegurat que Ruiz-Mateos pare era "l'amo i senyor" del grup empresarial i prenia totes les decisions. Tot i ser apoderat d'alguna de les empreses implicades en aquest presumpte delicte d'estafa, Pazos ha indicat que ell només feia tasques comercials per a les empreses d'alimentació del grup com Elgorriaga, Clesa o els cellers dels quals eren propietaris. "Mai no se'm va passar pel cap que estigués cometent una irregularitat, perquè si hagués estat així no hauria signat res", ha indicat.

Pazos ha recalcat que signava tot el que el seu oncle li demanava perquè José Maria Ruiz-Mateos li inspirava "confiança, lleialtat i devoció. Ha negat que participàs en la gestió de les empreses i ha afirmat que els seus cosins eren simples "assalariats" del seu pare. "El que manava era ell i els altres obeïen, fins i tot els seus fills", ha repetit.

El primer dels fills en declarar, Álvaro Ruiz-Mateos, ha incidit en aquesta estratègia. Ha insistit repetidament que mai no es va reunir amb l'empresari Miralles, que ell no prenia decisions dins l'empresa i que no coneixia els detalls de l'operació de compra de l'hotel Eurocalas.

El fiscal Joan Carrau ha exposat documents i correus amb els quals ha intentat demostrar que els fills de l'empresari sí que formaven part de l'estructura empresarial del grup i que prenien decisions, però l'estratègia de la defensa és descarregar tota la responsabilitat sobre el pare.

"Si l'empresari més important d'Espanya ha d'estar assessorat pel seu fill de vint-i-tants anys perquè ha estudiat Administració d'Empreses, tenim un problema", ha explicat Álvaro, que ha incidit que el seu pare era l'arquitecte del grup i que disposava d'equips executius molt professionals que gestionaven les seves empreses.

Sobre la compra de l'hotel, ha indicat que els sis germans varen avalar l'operació perquè era molt habitual que el grup fes adquisicions amb pagaments ajornats i que això mai no havia estat un problema. A més, es tractava d'una operació de 23,6 milions d'euros en un moment en el qual el grup estava valorat en més de 4.500 milions d'euros. També ha recordat que el 60% del preu de venda s'ha abonat i que els primers anys es varen pagar les mensualitats "amb religiositat", fet que demostra, segons ha explicat, la intenció de fer front a aquest deute. Tot i que queden per declarar la major part dels fills sembla que l'estratègia serà similar, ja que estan representats pel mateix advocat.

Ha admès que si bé les empreses dels Ruiz-Mateos no constituïen un hòlding, ja que eren independents, "sempre s'entenia com a grup" i a més des del 2009 funcionava amb una de les empreses, Bardajera, com a "caixa única que integra totes les caixes de les societats del grup". "És una eina com una altra qualsevol i així es treballava per ordre del meu pare, que era el gestor, i tot correcte", ha defensat.

Precisament, l'enfrontament repetit entre l'advocat dels fills, Juan Manuel García-Gallardo, i el president del tribunal de l'Audiència Provincial ha estat el fet que ha caracteritzat la jornada d'aquest dimarts. La defensa s'ha queixat per la insistència de la fiscalia a citar una sentència condemnatòria contra els germans per un fet similar i ha demanat a Álvaro quantes sentències absolutòries ha protagonitzat, qui ha respost que 20. També ha destacat que les preguntes sobre el funcionament de la caixa única del grup ja han estat contestades en una d'aquestes sentències absolutòries. El magistrat s'ha mostrat molt molest amb l'actitud de l'advocat i l'ha obligat a centrar-se en els temes que ha considerat rellevants i a deixar de fer preguntes sobre fets que ja estan provats de manera documental o en altres sentències.

stats