Societat 25/09/2021

La població de ferreret a Mallorca es manté estable amb gairebé 30.000 larves

L'any de posada en marxa del pla de conservació, el 1991, se'n calcularen 13.914

ARA Balears
1 min
Des de l'any 1985 es fan mesures de conservació del ferreret.

PalmaEl recompte anual de ferreret ha finalitzat amb un total de 29.581 larves, un nombre semblant als tres anys anteriors, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient aquest dissabte. Així, la població es manté a l'alça: des que començaren els recomptes –l'any 1991, arran de la posada en marxa del primer pla de conservació–, la població s'ha doblat, atès que llavors se'n calcularen 13.914.

El Servei de protecció d'espècies ha fet el seguiment a les diferents poblacions entre els mesos de juny i agost, que és l'època quan hi ha més larves. Concretament, les tasques s'han centrat en el recompte de larves als gorgs i aljubs on viuen els ferrerets, puntualitza el Govern en un comunicat.

El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie endèmica en perill d'extinció que, de manera natural, només viu als gorgs dels torrents de la serra de Tramuntana. Va ser descrit l'any 1977 sobre restes fòssils, però no va ser fins al 1980 quan el van trobar viu a la serra de Tramuntana.

Des de l'any 1985 es fan mesures de conservació del ferreret que inclouen, entre d'altres, cria en captivitat i alliberament, retirada de predadors introduïts, restauració d'hàbitats o creació de noves poblacions. A més, des del 1991, i de manera ininterrompuda, es fa un cens anual de larves a totes les localitats conegudes.

stats