Tauromàquia
Societat 18/08/2021

Maten els toros Feminista i Nigeriano a Gijón i l'alcaldessa veta les corrides

Ana González explica que feia anys que els espectacles taurins estaven “clarament qüestionats” a la ciutat

ARA
3 min
El torero José Antonio "Morante de la Puebla" a la plaça de l'Bibio, en Gijón.

BarcelonaNo tornarà a haver-hi toros a Gijón. Així ho ha decidit l'alcaldessa de la ciutat, Ana González, que ha anunciat que l'Ajuntament no concedirà la pròrroga d'ús a l'empresa que actualment explota la plaça ni els oferirà un nou contracte. Per tant, la plaça de toros d'El Bibio no tornarà a celebrar la fira taurina de Begoña que enguany ha generat polèmica, després que el torero Morante de la Puebla matés dos braus que es deien Feminista i Nigeriano. Els noms dels animals sacrificats, de la ramaderia de Daniel Ruiz, han despertat queixes d'associacions feministes i animalistes.

L'alcaldessa de la ciutat ha assegurat que amb els noms dels toros s'han creuat "diverses línies" i ha afirmat que "una ciutat que cregui en la igualtat de dones i homes, en la integració i en les portes obertes a tothom no pot permetre aquest tipus de coses", tal com recull l'agència Efe. "Si al final el món dels toros és això, no hi haurà més fira taurina", ha afegit González en declaracions als mitjans.

González ha explicat que la idea era acabar la concessió de la plaça de toros d'El Bibio i després no renovar-la, tal com preveuen les resolucions dels congressos del PSOE, però la polèmica ha avançat la decisió. Per això el govern municipal no concedirà una tercera pròrroga de la concessió signada el 2016 ni traurà una nova convocatòria, malgrat que el pagament de l'adjudicatària suposa 50.000 euros a l'any per a l'Ajuntament.

“S'ha acabat la fira taurina perquè sembla que s'amagaven massa coses”, ha explicat la regidora, que ha sostingut que, si el món dels toros és el que es va veure en l'última corrida de la fira, “no aporta gaire a una ciutat com Gijón”. González ha indicat que en els últims anys els toros estaven “clarament qüestionats” a la ciutat i cada vegada eren més les veus que demanaven posar fi a la fira taurina a Gijón i que ara s'ha atès aquesta demanda.

Malestar pels noms

Els noms dels toros Feminista i Nigeriano han generat polèmica a les xarxes socials i les principals queixes han arribat d'associacions feministes i animalistes. La Plataforma Feminista d'Astúries ha emès un comunicat en què diu que "torturar un animal fins a matar-lo implica sadisme, ja que es gaudeix amb el dolor que s'està infligint a un ésser viu, que pateix, que sent dolor". I afegeix: "¿Potser són aquests comportaments els que promou el feminisme? Més aviat tot al contrari".

Per la seva banda, l'Associació Nacional Animals amb Drets i Llibertat (ANADEL), abans que l'alcaldessa comuniqués la decisió, havia donat suport al discurs de la plataforma feminista i havia carregat contra Ana González en comunicats acusant-la de permetre una activitat, com els toros, que "fa mal al municipi i als seus habitants". Aquest dimecres, però, després de conèixer la decisió del consistori, l'associació ha publicat un missatge de celebració a les xarxes.

Des del sector taurí no han volgut atiar la polèmica, que, segons el ramader Daniel Ruiz, no hauria començat si s'hagués "conegut una mica la idiosincràsia de com funciona una ramaderia de brau". Fonts del sector s'excusen recordant que els toros que es maten a les places hereten el seu nom de les mares, de manera que tant el Feminista com el Nigeriano havien adquirit els noms de les vaques que els van parir i, per tant, no van ser triats expressament per a aquesta corrida. També recorden que a la mateixa fira es van torejar 12 animals més amb noms com Favorito, Milano, Coronel, Romero, Cantador, Gavilán, Magosto, Desarmado, Madrugador, Decisivo, Ilógico, Farolillo i Africano.

stats