Societat 15/03/2018

La FELIB i l'IMAS s’enfronten per l’ordenança marc que regula el consum i la venda de begudes alcohòliques als municipis

El debat a l’Assemblea de Batles s’ha centrat a esbrinar qui havia liderat el procés, atès que l’IMAS ha anunciat que la iniciativa era seva

Sabrina Vidal
2 min
FELIB i IMAS s’enfronten per l’ordenança marc que regula el consum i la venda de begudes alcohòliques als municipis

PalmaNo hauria de ser important saber de qui va ser la idea si no fos perquè cada administració s’ha volgut penjar la medalla. L’IMAS ha presentat aquest dijous a l’Assemblea de Batles una ordenança marc per regular el consum i la venda de begudes alcohòliques.

Ho fa després que la Federació de Municipis de Balears (FELIB) fes una jornada específica de debat el mes de juny de l’any passat en què s’acordà la creació, per part de totes les institucions, d’una ordenança marc. En aquell moment es posà en marxa un grup de treball per elaborar el document que aquesta setmana l’IMAS ha anunciat que era seu.

El president de la FELIB, Joan Carles Verd, ha titllat l’IMAS de deslleial i durant l’Assemblea de Batles n’ha criticat les actuacions. Fins i tot, el batle de Marratxí ha assenyalat que la idea primigènia partí del seu ajuntament. El conseller insular d’El Pi, Antoni Pastor, ha intervingut per aclarir quants projectes hi havia en marxa.

“No és un problema que es pugui elaborar des d’una sola institució, l’ordenança va més enllà i un tot sol no en farà res. El projecte era multidisciplinari i compartit i s’ha menystingut la feina que havia fet tothom. És una qüestió de respecte”, ha afegit el també batle de Sencelles, Joan Carles Verd.

La directora de l’IMAS ha lamentat els fets, “no controlam els mitjans”, i ha volgut destacar el resultat final del projecte. A l’esborrany de l’ordenança marc, que es preveu que entri en vigor abans de l’estiu en els ajuntaments que ho aprovin, es fa una “ordenació i regulació i, especialment, es mira per la protecció del menor”.

Arran d’una jornada que la FELIB va organitzar el juny de 2017, es va fer un grup de feina entre les diferents institucions en el qual han participat l’IMAS, altres departaments del Consell de Mallorca, el Govern Balear i més de 40 ajuntaments.

La proposta inclou referències normatives, publicitat, condicions i indicacions del subministrament, la protecció de menors i també infraccions i procediments sancionadors, entre d’altres. Tan bon punt estigui redactada, es reenviarà a tots els ajuntaments, que la podran assumir si ho consideren convenient.

stats