Salut

Un fàrmac esperançador contra el càncer de mama hereditari

Olaparib redueix un 32% el risc de mort i minimitza la reaparició del tumor

Ara
2 min
Una oncòloga observant una mamografia.

BarcelonaTractament esperançador per al càncer de mama hereditari, un dels més agressius i amb menys opcions terapèutiques. El medicament Olaparib, ja comercialitzat per prevenir la recaiguda del càncer d'ovari d'origen hereditari, ha demostrat que redueix en un 32% el risc de mort en pacients que pateixen càncer de mama triple negatiu en estat precoç –no tenen cap dels tres receptors contra els quals hi ha tractaments específics– o que presenten mutacions als gens BRCA1 i BRC2. Així ho constata l'estudi Olympia, presentat aquest dimecres en una sessió de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO) per l'oncòleg Andrew Tutt, de l'Hospital Universitari Guy's and St. Thomas de Londres, que planteja que prendre Olaparib almenys un any com a tractament complementari evita la reaparició del càncer i augmenta la supervivència de les pacients.

"[Aquest fàrmac dirigit] pot marcar un abans i un després en el tractament d'aquestes pacients, perquè se'ls ofereix la possibilitat d'una curació”, afirma l'oncòloga de la unitat de càncer de mama del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) Judith Balmaña, que forma part de l'estudi Olympia. En total, hi han participat 1.836 pacients amb càncer de mama hereditari i Espanya es troba al sisè lloc entre els països que més voluntàries han aportat. Vuit de cada deu participants en aquest assaig en fase III patien concretament el subtipus triple negatiu, el més freqüent en pacients amb càncer de mama hereditari i amb menys opcions de tractament més enllà de la quimioteràpia.

Segons l'estudi Olympia, als quatre anys de tractament la taxa de supervivència de les pacients tractades amb l'Olaparib s'enfila fins al 89,8%. Aquesta anàlisi actualitza les dades publicades el juny de l'any passat a la revista The New England Journal of Medicine, en què es va anunciar que aquest tractament era capaç de minimitzar en un 42% el risc de recaiguda en pacients amb càncer d'origen genètic. Fins ara, el tractament estava aprovat per al subtipus oncològic metastàtic però ara ha aconseguit la indicació en fases inicials de la malaltia. De fet, divendres passat l'Agència d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, en anglès) en va aprovar l'ús per a pacients amb aquests subtipus oncològic.

“És difícil aconseguir avenços rellevants de supervivència global en el tractament adjuvant del càncer de mama precoç, i Olaparib és el primer fàrmac amb què podrem comptar per a aquest subgrup de pacients amb mutació a BRCA1 o BRCA2 tant en triple negatiu com en malaltia hormonosensible d'alt risc”, destaca el doctor Eduardo Martínez de Dueñas, investigador d'Olympia i oncòleg a l'Hospital Provincial de Castelló.

stats