Societat 25/01/2021

Les famílies podran accedir a la renda social amb una declaració responsable

El Govern aprova un decret llei que també suspèn el pagament a compte de l'impost de turisme sostenible

2 min
L'Ingrés Mínim Vital té en compte els ingressos de l'any anterior i no atén situacions de pobresa sobrevenguda

Les famílies que necessitin accedir a la Renda Social Garantida (Resoga) ho podran fer amb una declaració responsable una vegada l'Estat els hagi negat l'Ingrés Mínim Vital (IMV) en lloc d'haver de justificar les despeses –en cas que es tracti de quantitats inferiors a 6.000 euros. Aquesta és una de les mesures incloses en un decret que ha aprovat el Consell de Govern aquest dilluns. Així, en lloc de fer una revisió abans de concedir la renda social, l'anàl·lisi es farà després i els sol·licitants en tindran prou amb el compromís de complir els requisits de la prestació autonòmica.

L'objectiu és que les famílies sense ingressos i que fa mesos que esperen cobrar l'IMV, puguin accedir a la renda social al més aviat possible. "Es tracta d'ajudar les persones en situació de pobresa sobrevinguda", ha dit Santiago, a més de destacar que el disseny de la prestació estatal només serveix per als casos de pobresa crònica –es tenen en compte els ingressos de l'any anterior. "És molt bo lluitar contra la pobresa crònica, però la gent que ha quedat sense res necessita ajuda", ha afegit la consellera en referència a les persones afectades per la pandèmia. Santiago ha aportat les dades de sol·licituds de renda social arran de la negació de l'IMV: 521 el novembre i 801 el desembre.

Suspensió del pagament a compte de l'Impost de Turisme Sostenible el 2021

Però l'accés a la renda social no és l'única mesura que inclou aquest decret llei, en què el Govern també ha suspès el pagament a compte de l'Impost de Turisme Sostenible. Les empreses o particulars amb places de lloguer vacacionals i que estiguin en règim de mòduls poden canviar al d'estimació directa, per pagar només per les places que s'hagin ocupat. Si no ho fan, serà el 2022 quan es liquidi l'impost, ja que el règim de mòduls funciona mitjançant una estimació dels ingressos i no amb les dades efectives de clients. Aquesta mesura ja va funcionar l'any passat.

En el mateix decret s'estableix una reducció del 95% de l'impost d'actes jurídics documentats per a les empreses i autònoms en les operacions relatives a les devolucions de préstecs d'ICO o Isba.

stats