Ciència
Societat 01/06/2023

Ovnis? La "majoria" són d'origen terrestre, diu la NASA

La NASA diu que falten dades accessibles sobre els objectes albirats i proposa unificar criteris per poder-los classificar

3 min
Imatge d'arxiu d'un incident amb un OVNI, registrat pel Servei de Defensa del EUA

BarcelonaEls objectes voladors no identificats, molt més coneguts com a ovnis, existeixen, però en cap cas tenen el significat que popularment se’ls ha donat. "No es pot confirmar que tinguin un origen extraterrestre", ha assegurat la NASA en una conferència de premsa organitzada amb l’objectiu de "garantir" la seva transparència informativa. L’atenció als mitjans, que ha estat retransmesa per les xarxes socials, respon a les grans expectatives motivades per una temàtica que sempre ha estat objecte de polèmica i sobre la qual s’han fonamentat infinitat de teories conspiranoiques. Ara, i per primera vegada, el departament de Defensa dels Estats Units ha permès l’accés d’un panell d’experts independents a la seva base de dades sobre albiraments. La conclusió és que "la majoria" són d’origen terrestre.

Segons David Spergel, un dels científics que integren el panell d’experts reunit per la NASA, les dades disponibles fins ara són "fragmentàries i de poca qualitat", sobretot les més antigues. Tot i això, la majoria corresponen a objectes "civils i militars" que han generat imatges modificades tant per la precarietat dels equips d’observació, sovint càmeres fotogràfiques domèstiques, com per fenòmens òptics naturals que han distorsionat la imatge final. L’expert ha parlat de vols comercials i d’artefactes militars, en especial projectils, com els grans protagonistes de les visualitzacions. A la llista hi ha afegit els drons, militars i civils, sobre els quals hi ha escassa regulació arreu, i els globus aerostàtics.

Per sostenir la seva afirmació, John Kirkpatrick, també integrant del comitè d’experts, ha revelat els punts d’observació més habituals: el nord de Califòrnia i l’àrea de Washington i Nova York als Estats Units, la regió d’Orient Mitjà amb Israel al centre, la costa oest africana centrada en Nigèria i el Japó i les dues Corea a l’Àsia. En totes aquestes regions hi ha un intens tràfic aeri o bé hi ha algun conflicte latent.

Amb tot, els científics reconeixen que hi ha ovnis de "difícil" classificació. "En algun cas ens ha estat impossible determinar què estàvem veient", ha dit Spergel. La mala qualitat de les imatges obtingudes i que les fonts d’informació siguin "inexactes" ha dificultat la feina dels experts.

Falten dades accessibles

La primera gran recomanació dels científics, que faran públic el seu informe previsiblement a finals de juliol, és unificar criteris per a la captació d’imatges i el tractament de les dades generades. "Cal definir amb precisió què vol dir un comportament anòmal quan detectem un objecte que no podem identificar", ha dit Spergel. En la mateixa línia, Kirkpatrick ha insistit en la necessitat de generar bases de dades accessibles a la comunitat científica que permetin ordenar i classificar tota la informació generada i que, a més, s’hauria de publicar seguint criteris d’avaluació científica per parells. Per fer possible aquestes bases de dades, els experts recomanen fer ús de tots els sistemes d’observació possibles, inclosos telescopis terrestres, satèl·lits i aviació, tant civil com militar.

En el rerefons de tot el que té a veure amb els ovnis hi ha els qüestionats arguments de seguretat nacional que sempre han defensat els Estats Units. Tot i que no s’ha esmentat a la conferència de premsa, la proliferació de múltiples varietats de drons amb usos que van des de l’espionatge fins al lleure, passant per la càrrega d’explosius, s’ha deixat sentir en la presentació. Això i la falta de regulació d’un sector que es podria convertir en una nova amenaça.  

stats