Societat 11/06/2020

Els estudiants de la UIB critiquen que ara "els exàmens són més difícils" i que tenen més pressió

Demanen que durant les proves en línia no hagin de tenir la càmera i el micròfon oberts sempre, tenir un major marge de temps per fer els exercicis i poder anar enrere i endavant per respondre les preguntes

Maria Fuster
2 min
Imatge de la Universitat de les Illes Balears

Palma"No volem perdre el curs ni ser una generació marcada pel covid-19", assenyala Martí Moreno, president del Consell d'Estudiants de la UIB. Segons Moreno, actualment els alumnes pensen que "els exàmens són més difícils" i que "tenen més pressió". Una de les peticions que ha traslladat l'òrgan de representació dels estudiants universitaris és no haver de tenir la càmera i el micròfon sempre connectats durant les proves com la UIB demana ara, tenir un marge de temps major per fer les proves i poder anar enrere i endavant per respondre les preguntes dels exàmens.

La realitat que ha imposat el covid-19 ha obligat a fer proves no presencials i, per evitar el frau, s'ha decidit que l'alumnat haurà de mantenir durant els exàmens la visualització a través de canals de videoconferència o mitjançant càmeres. És una mesura que ha adoptat la Universitat de les Illes, "seguint les recomanacions de l'Informe de la CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles)", segons explica Antònia Paniza, secretària general de la UIB. Els estudiants creuen que és excessiu i que es podrien fer de manera més moderada. Proposen que es pugui identificar l'alumnat al principi de la prova a través de la càmera, però que després es puguin desconnectar càmera i àudio i, si el professorat o l'alumnat ho necessiten, puguin demanar de restablir la connexió, però de manera individual. "Aquesta mesura de control és una pressió afegida a haver estat estudiant en una situació dificultosa", diu Moreno. El Consell d'Estudiants de la UIB ha presentat una queixa al Síndic de Greuges per aquest motiu i estudia si anar per la via judicial.

D'altra banda, Paniza ha explicat que la Instrucció estableix que la negativa a la visualització remota en modalitat en línia tindrà com a conseqüència la qualificació de 'no presentat'. Però que hi ha excepcions, com "els casos greus en què es presentin riscos per un motiu excepcional i prou justificat, com l'afectació de la vida privada o familiar en el procés d'avaluació, diversitat funcional, vulnerabilitat, violència masclista i altres circumstàncies que puguin implicar algun tipus d'adaptació de les proves".

Segons el president del Consell d'Estudiants de la UIB, tenen constància d'incidències durant els exàmens. En concret, parla d'un examen de Dret, "que al cap de deu minuts es va aturar i va continuar sense videoconferència". D'altra banda, es queixa que el termini per demanar ajuda per part de la UIB per a qui no tingui els dispositius adients per fer les proves en línia va acabar el 8 de juny, i que hi ha un professor que ha anunciat que farà la prova amb aquesta modalitat el 9 de juny. "Ara ja no hi ha temps per demanar res", es queixa Moreno

La majoria dels exàmens de la UIB són en línia i hi ha proves fins dia 3 de juliol i recuperacions fins dia 24 de juliol.

stats