índex ambiental
Societat25/01/2023

Els experts apunten a la millora del medi ambient arran de la caiguda del turisme per la pandèmia

L'índex ambiental de les Balears es va situar, el 2020, en 60,8 punts, la qual cosa suposa una millora important

ARA Balears

PalmaL'índex ambiental de les Balears es va situar, el 2020, en 60,8 punts, la qual cosa suposa una millora considerable respecte l'any anterior, quan va ser de 42,9, atesa la reducció de l'activitat econòmica i humana derivada de la pandèmia. Són dades extretes de l'informe 'Índex Sintètic Mediambiental de les Balears' del Consell Econòmic i Social (CES) de les Illes, presentat aquest dimecres en roda de premsa pel president de l'entitat, Rafel Ballester; el secretari general, Josep Valero; el director ERF, Iván Capdevila, i la cap d'estudis, Anna Grau.

En aquest sentit, han remarcat que aquesta millora es va deure especialment a les restriccions del coronavirus, però han advertit que el 2021 ja es va observar un empitjorament dels resultats ambientals a les Illes, si bé va ser un any de retorn a la normalitat. En aquest sentit, avisen dels possibles resultats durant el 2022, perquè ha estat un any de més normalitat.

Cargando
No hay anuncios

Resultat de l'informe

Cal destacar que aquest índex ambiental, que s'incorporarà a la memòria del CES, es compon de sis dimensions i 23 indicadors parcials amb diferents pesos, proposats per tècnics i experts en medi ambient i aprovats per unanimitat en el ple del CES. Aquestes dimensionis (índexs que conformen l'índex general o ambiental) són les de resiliència climàtica, qualitat de l'aire, transició energètica, consum i qualitat de l'aigua, gestió del territori i biodiversitat, i gestió i circularitat de residus.

Cargando
No hay anuncios

En una escala del 0 al 100, el valor de partida de l'indicador de 2019 per al conjunt de les Balears va ser de 42,9, sent Menorca l'illa amb una situació "més bona" (49,1). La segueixen, per ordre, Formentera (41,9), Mallorca (39,9) i Eivissa (35,3). Detalladament, l'índex de resiliència o canvi climàtic va ser de 56,7; el de qualitat de l'aire, de 67,8; el de transició energètica, de 26,7; el de consum i qualitat de l'aigua, de 48,5; el de gestió del territori i biodiversitat, de 41,6, i el de gestió i circularitat de residus, de 30,8, tot això a escala balear.

Amb tot, el 2020 es va produir "una millora considerable" en l'índex ambiental de gairebé 20 punts, fins a aconseguir els 60,8, degut, entre altres factors, a la caiguda del consum de l'energia, disminució de la generació de residus i a la reducció dels gasos d'efecte d'hivernacle, a causa de la reducció de l'activitat econòmica i turística durant la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

El 2020 va ser un any atípic perquè la pandèmia va canviar una sèrie de dades que ens han donat una comparativa per veure com va variar la situació mediambiental, ha dit en roda de premsa el director del CES, Rafel Ballester. Per dimensions, els resultats de 2020 van ser de 63,6; 72,4; 77,4; 60,4; 40,4, i 50,3, respectivament.

Atenent així mateix les dades del 2021, encara provisionals perquè hi manquen les xifres de transició energètica, s'observa una reducció en l'índex ambiental, que se situa en 58,1, repetint novament Menorca com l'illa amb les xifres més favorables (63,1), seguida de Formentera (60,8), Mallorca (57) i Eivissa (50,5). Més en concret, els resultats de l'índex de canvi climàtic de 2021 a les Balears van ser de 64,1; els de qualitat de l'aire, de 70; els de consum i qualitat de l'aigua, de 51,8; els de gestió del territori i biodiversitat, de 41,9, i els de gestió i circularitat de residus, de 43,9.

Cargando
No hay anuncios