Societat 24/02/2020

Un estudi revela d'on venien i quan varen arribar els primers pobladors de les Balears

L'equip ha recuperat el genoma de l'individu més antic que s'ha trobat a les Illes, que pertany a la cova del Moro, a Mallorca

Ara Balears
2 min
Imatge de la cova 127 de Formentera.

PalmaUn estudi internacional liderat per la Universitat de Harvard ha descobert que els primers habitants de les Illes Balears procedien de la península Ibèrica i varen arribar fa 4.000 anys. La recerca, publicada a la revista Nature Ecology and Evolution, apunta que les mostres trobades a les Illes Balears pertanyen a grups descendents de pastors de les estepes d'Europa de l'Est, una població que va suposar el reemplaçament del 40% de la població local i de gairebé el 100% dels llinatges paterns a la península Ibèrica fa 4.000 anys.

L'equip ha recuperat el genoma de l'individu més antic que s'ha trobat a les Illes Balears, que pertany a la cova del Moro, a Mallorca. A més, també han aconseguit recuperar les restes humanes més antigues de Formentera, procedents de la cova 127, i de Menorca, que corresponen curiosament a la naveta dels Tudons, el monument prehistòric més important de les Illes Balears i un dels edificis més antics de tot Europa.

Aquests tres individus, els més antics de les tres illes, daten tots de l'Edat del Bronze i mostren el component genètic dels nòmades que un estudi anterior va relacionar amb un gran canvi genòmic a la península Ibèrica i que va representar la substitució de tots els llinatges paterns locals fa 4.000 anys. "Sembla que l'onada de canvis genètics i socials que va provocar l'arribada de l'ancestralitat de les estepes va desencadenar d'alguna manera el poblament de les Illes Balears", comenta Carles Lalueza-Fox, investigador de l'IBE (CSIC-UPF) a Barcelona i coautor de l'estudi.

Amb tot, l'equip de recerca –que compta amb la col·laboració de l'Institut de Biologia Evolutiva i de la Univesitat Pompeu Fabra (UPF) a Barcelona– ha recuperat 61 nous genomes procedents de les poblacions que varen habitar Formentera, Mallorca i Menorca durant l'Edat del Bronze (2200-900 a. C.), i de les que varen habitar Sicília i Sardenya entre el 5.000 a. C. i el 1.000 d. C. Així, han aconseguit reconstruir les seqüències genòmiques més antigues de les illes de la Mediterrània occidental.

La Mediterrània, porta a l'intercanvi durant l'Edat del Bronze

El treball confirma l'evidència arqueològica que va haver-hi contactes entre les poblacions de les illes de la Mediterrània Occidental (les Illes Balears, Sicília i Sardenya) i amb la costa d'Àfrica del Nord i Europa. "Les evidències arqueològiques i genètiques coincideixen que l'Edat del Bronze va ser un període d'intercanvis culturals sense precedents", explica Lalueza-Fox. "Aquest estudi ve a confirmar que la Mediterrània va ser una primera 'autopista', un lloc de comunicació i mercadeig entre els pobles banyats per les seves aigües", continua. "Cal no oblidar que les Illes Balears es poden veure des d'alguns punts de la costa catalana, i potser alguns mercaders locals es varen sentir temptats d'explorar el territori", conclou.

stats