Mobilitat
Societat 02/11/2022

L'estrena del carril BUS-VAO coincideix amb menys freqüències i retards del TIB

Les línies que discorren pel tram afectat, 501 i 508, han experimentat demores de fins a una hora aquest dimecres

3 min
Imatge del carril BUS-VAO aquest dimecres a les 12 hores.

PalmaL'estrena del carril BUS-VAO entre l'aeroport i Palma, aquest dimecres, ha coincidit amb una altra novetat: les noves freqüències dels busos TIB que transcorren per aquest tram, la 501 i la 508. A banda de reduir els horaris –en lloc de cada mitja hora, els busos passen cada hora–, aquest matí les línies han patit retards de fins a una hora. Així, el mateix dia que el Consell de Mallorca pretén fomentar l'ús del transport públic i col·lectiu amb el nou carril, el Govern de les Balears afegeix entrebancs per fer-lo servir.

A banda dels inconvenients del transport públic, alguns tuitares també han denunciat els problemes de circulació en aquest tram, on s'han trobat embossos de prop de 20 minuts. "L'únic que s'ha aconseguit amb aquest carril no és reordenar la circulació, sinó crear un embós quilomètric on abans es podia, almenys, circular a una velocitat normal", ha dit una usuària de Twitter.

Per la seva banda, el conseller insular de Mobilitat, Ivan Sevillano, ha piulat un vídeo on reconeix que "els hàbits de mobilitat no canvien d'un dia per l'altre", tot i que diu que estan "molt contents amb el seu funcionament". A les imatges, es poden observar llargues cues de cotxes a l'entrada de Palma. A hores d'ara, Mobilitat no ha fet cap balanç del primer dia de funcionament del carril i argumenten que ho faran la propera setmana, amb números més objectius. Sigui com sigui, asseguren que no ha provocat més embossos dels habituals a primera hora. El que sí que han detectat és que hi ha gent que podria estar usant el carril i que no ho fa per desconeixement.

Retards i menys freqüències de TIB

Si bé a mesura que ha avançat el matí la congestió ha disminuït, les irregularitats en els horaris dels busos TIB han persistit. Aquest dimecres ha estat el primer dia feiner del nou horari de la línia 501, que és la que transporta més gent de totes les de la xarxa TIB que passen pel carril BUS-VAO. El seu recorregut connecta les poblacions de Manacor, Felanitx, Campos i Llucmajor amb Palma –i entre elles mateixes. Aquest dimecres, a la seva arribada a Llucmajor –darrer municipi abans d'entrar a Palma–, el bus que havia d'arribar a les 10.45 h acumulava més de 15 minuts de retard. No obstant això, ni el compte de Twitter del TIB ni la pàgina web han informat de retards en aquestes línies.

A més, els passatgers que abans es repartien en gairebé el doble de freqüències durant la temporada alta s'han hagut de concentrar en un bus cada hora. Això ha fet que molts usuaris hagin hagut de viatjar drets, ocupant, fins i tot, les escales d'entrada del bus. L'horari vigent fins al 31 d'octubre preveia un viatge gairebé cada mitja hora, mentre que el que s'ha posat en marxa l'1 de novembre torna a un viatge cada hora durant bona part del dia: des de primera hora fins a les 13.20 h. Així, es pot agafar un bus cada mitja hora fins a les 19.20 h. Més tard, torna a passar cada hora.

Problemes per arribar a Son Llàtzer

Una altra de les novetats en aquest tram és l'itinerari i l'horari de la línia 508, que és diferent des d'aquest dimecres també. En aquest cas, els retards han estat de prop d'una hora. Mentre que la seva arribada a Llucmajor estava prevista per a les 10 h –i la següent era a les 11.15 h–, l'autobús ha passat per l'aturada poc abans de les 11. Preguntat per quin horari estava cobrint, el conductor ha contestat "no ho sé" i ha argumentat que "anava amb retard". Cal tenir en compte que una de les noves aturades d'aquesta línia és l'hospital Son Llàtzer, de manera que depenen d'aquesta línia tant pacients com personal sanitari que es vulgui desplaçar fins allà en transport públic. Ara bé, la durada del trajecte fins a Palma és de més d'una hora.

Davant això, fons de la Conselleria de Mobilitat asseguren que aquests incidents no estan relacionats amb el carril BUS-VAO. Així mateix, reconeixen que aquest matí hi ha hagut "retard en la línia 508, però al seu pas pel FAN i Son Llàtzer", de manera que "no té res a veure amb el nou VAO". Concretament, aquest carril afecta la part esquerra de l'Ma-19 en sentit Palma, des del punt quilomètric 6 + 500 (incorporació de l’aeroport), fins a l’entrada de Palma en el punt quilomètric 2 + 600 de la mateixa carretera. El camí comença a l’altura de la incorporació de l’aeroport fins a l’entrada a Palma.

stats