Societat 05/02/2020

Els Estats Units prohibeixen l'entrada a Gabriel Escarrer per la relació de Melià amb entitats cubanes

L'administració exigia a l'empresa un seguit de condicions "inassumibles"

Ara Balears
2 min
Gabriel Escarrer, durant l'entrevista concedida a EFE

PalmaEls Estats Units han prohibit l'entrada al vicepresident executiu i conseller delegat de Melià Hotels, Gabriel Escarrer. Així ho ha anunciat l'empresa en un comunicat aquest dimecres. Escarrer va rebre una carta el mes d'octubre en què l'administració li advertia que, "en cas que no acceptàs un seguit de condicions relacionades amb l'activitat a la República de Cuba d'empreses filials, "en un termini de 45 dies se li prohibiria l'accés" al país en aplicació del "títol IV del Liberty Act, conegut com la llei Helms-Burton".

Segons Melià, els Estats Units vinculaven "aquesta notificació a l'activitat que determinades empreses filials mantenen amb entitats públiques cubanes per a la gestió de dos hotels situats a la regió d'Holguín". Aquests, afegeixen, "estarien ubicats a una parcel·la d'una propietat expropiada a la família Sánchez Hilla a final dels anys 50". L'empresa recorda en el seu comunicat que "la demanda iniciada a Espanya pels suposats representants d'aquesta família va ser desestimada pels nostres tribunals".

La companyia assenyala que, a més, les condicions imposades pels Estats Units són “contràries a la normativa europea (coneguda com a Estatut de Bloqueig), que considera que la llei Helms-Burton infringeix els principis més elementals del dret internacional”. Així, Melià Hotels ha decidit posar “en mans de les institucions nacionals espanyoles i, especialment, de les autoritats comunitàries, la resolució d’aquesta qüestió”. L’empresa defensa la “lleialtat, legalitat i responsabilitat de les filials” i espera que aquesta qüestió “es resolgui de la manera més favorable als interessos del grup”.

El títol III de la Llei Helms-Burton preveu que qualsevol ciutadà o empresa dels Estats Units, les propietats a Cuba dels quals hagin estat expropiades pel govern cubà, puguin interposar reclamacions contra tercers que posseeixin, controlin o obtinguin beneficis amb aquestes propietats, segons ha informat Efe. Aquest apartat de la norma havia quedat sense efecte des de la promulgació de la llei el 1996 fins que el maig de 2019 el president Donald Trump l'activà com a part de la seva política cap a Cuba.

Per part seva, la Unió Europea no recull la Llei Helms-Burton perquè té un caràcter extraterritorial i contravé els principis essencials del dret internacional. Per això, va promulgar un reglament conegut com l'Estatut de bloqueig, que obliga els afectats a notificar les demandes a la Comissió en un termini de 30 dies.

Fins ara, uns 72 cubanoestatunidencs han interposat demandes a corts dels Estats Units cercant indemnitzacions per l'ús de béns expropiats a Cuba. Es tracta principalment d'hotels, majoritàriament de cadenes europees –especialment espanyoles.

stats