Ciència i medi ambient
Societat23/04/2021

Un estudi detecta microplàstics a la meitat de les 40 espècies marines analitzades a Mallorca

El litoral balear és una de les principals àrees d'acumulació de plàstics a la Mediterrània, segons el Centre Oceanogràfic de les Balears

PalmaEl 45% d'una quarantena d'espècies marines analitzades a set punts diferents de Mallorca, com ara peixos, mol·luscos i crustacis, han ingerit microplàstics, segons un estudi elaborat pel Centre Oceanogràfic de les Balears. L'estudi es recull a l'informe 'Mar balear', presentat aquest dimecres per la Fundació Marilles. Investigadors del centre també han comprovat que els sediments mostrejats al Parc Nacional de Cabrera contenen al voltant d'un microplàstic per gram.

Els investigadors adverteixen que el litoral balear és una de les principals àrees d'acumulació de plàstics de la mar Mediterrània, i que al 66% de les zones que els científics de l'oceanogràfic varen estudiar, es varen trobar plàstics al fons marí. A la costa de la Serra de Tramuntana és on s'ha detectat més abundància d'aquests residus, entre 30 i 40 quilos per quilòmetre quadrat.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes són algunes de les moltes conclusions que recull el segon informe de la Fundació Marilles, que pretén sintetitzar tota la informació disponible sobre la mar balear en un sol document que es pot consultar aquí. La biòloga Raquel Vaquer, coordinadora del projecte, ha explicat en una roda de premsa telemàtica que fins ara aquestes dades elaborades per una trentena d'entitats públiques, com ara la UIB, el Govern, el Centre Oceanogràfic, entre d'altres, eren de difícil accés per als ciutadans i els mateixos gestors.

Cargando
No hay anuncios

La crisi sanitària ha reduït la pressió humana sobre la mar, però encara és "aviat" per valorar si ha beneficiat els cetacis, com ara els catxalots, segons ha explicat Vaquer. A més, hi ha ecosistemes en què ni tan sols es podrà saber mai l'efecte que ha tingut la pandèmia perquè per a la posidònia un any o dos no signifiquen res.

Durant la presentació de l'informe, la investigadora Natalia Barrientos ha destacat que la nacra (Pinna nobilis), que des del 2016 pateix un episodi de mortalitat massiva, continua en estat crític, amb només una desena d'exemplars vius al Parc Nacional de Cabrera, que són vigilats per la Conselleria de Medi Ambient, el Centre Oceanogràfic de Balears i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats.

Cargando
No hay anuncios

A l'informe també s'estableix que el sector pesquer professional balear està en recessió, perquè des de l'any 1950 les embarcacions s'han reduït un 78% i les tripulacions un 90%. En canvi, el nombre de llicències de pesca recreativa s'ha disparat: si l'any 2000 n'hi havia 27.500, el 2019 varen ser 43.400. A més, a l'informe assenyala que existeixen al voltant de 45 embarcacions de pesca recreativa per cada embarcació de pesca professional.