Societat 01/03/2019

El govern espanyol aprova equiparar els permisos de paternitat i maternitat a 16 setmanes el 2021

El decret preveu augmentar a 8 setmanes el permís per als homes aquest any i a 12 el 2020

Ot Serra / Dani Sánchez Ugart
2 min
Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Josep Borrell, en un ple al Congrés

MadridEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres un decret llei que entrarà en vigor dimarts –i que haurà de convalidar el Congrés– en el qual es preveu, entre altres mesures, l'equiparació dels permisos de paternitat i maternitat a tres anys vista. Segons ha explicat la vicepresidenta, Carmen Calvo, en roda de premsa posterior al consell de ministres, l'objectiu és que el 2021 els pares arribin també a les 16 setmanes de permís, el que ara gaudeixen les mares. L'augment serà progressiu: aquest any s'apujarà el permís de paternitat fins a les 8 setmanes i el 2020 fins a les 12. D'aquí tres anys s'arribarà als estàndards que es debaten a la Unió Europea, ha assenyalat Calvo. "La maternitat no pot ser una arma contra el desenvolupament laboral i ciutadà de la dona", ha afegit.

Una altra de les propostes en matèria d'igualtat de gènere que ha tirat endavant l'executiu de Pedro Sánchez té a veure amb la transparència de les taules salarials, que afectaran les empreses de més de 50 treballadors. La intenció és saber per què hi ha una bretxa salarial, del voltant del 23%, i introduir el concepte "mateixa feina, mateix salari”, ha explicat la vicepresidenta.

Plans d'igualtat d'empreses i de cuidadores a dependents

El govern espanyol també obligarà les empreses de més de 50 treballadors a fer plans d’igualtat per garantir que les mateixes dones puguin participar en els mecanismes garants de la igualtat, segons ha explicat Calvo. Es donaran dos anys a les societats d’entre 50 i 250 empleats per aplicar-los, mentre que les de més de 250 empleats només tindran un any per fer-ho.

Finalment, s’ha incorporat una modificació en les cotitzacions socials per a les cuidadores de dependents, que avui tenen una penalització a l’hora de jubilar-se, perquè deixen de cotitzar per passar a cuidar els dependents. “Hem de tornar-los la possibilitat de la cotització”, ha explicat la vicepresidenta, que ha argumentat que la majoria dels cuidadors que deixen la feina per tenir cura dels dependents són dones. En relació al cost econòmic de les iniciatives, Calvo ha donat la xifra aproximada d'uns 615 milions d'euros per a aquest 2019 per a les que comporten despesa per a la Seguretat Social: la relacionada amb les cuidadores i la dels permisos de paternitat.

Totes aquestes mesures, "urgents i necessàries", ha subratllat Calvo, beuen d'un projecte de llei que el PSOE havia presentat al Congrés orientat a acabar amb la desigualtat de gènere i que preveia "tots els elements discriminatoris en què en l'itinerari laboral hi havia elements injustos". Calvo ha destacat que en els nou mesos de govern s'ha impulsat l’aprovació de quatre lleis encaminades a garantir la igualtat, tot i que se n’han quedat sis més pel camí, que decauran amb la legislatura. En aquest sentit, la vicepresidenta ha criticat que Cs i el PP les hagin vetat al Congrés. Una d'aquestes lleis pretenia donar incentius fiscals a les empreses que incorporessin dones al consell d'administració, mesura que estava prevista als pressupostos tombats pel Congrés.

stats