Successos
Societat 23/10/2022

Espanya va registrar 434 segrestos de fills per part d'algun dels seus pares el 2021, 32 d'ells a les Balears

L'estadística oficial no recull si la sostracció és més gran o més petita entre pares i mares

ARA Balears
2 min
Una agent de la Guàrdia Civil a l'aeroport de Palma

PalmaLes forces de seguretat són coneixedores d'una mitjana d'un cas de segrest parental al dia a l'any, un delicte pel qual es van obrir 434 diligències policials el 2021 després de la denúncia per la sostracció d'un menor, 32 d'ells a les Balears. Entre el gener i l'agost del 2022, s'han registrat 283 casos, incloent-n'hi 14 a l'estranger, segons l'estadística del Ministeri d'Interior consultada per Europa Press.

L'estadística oficial, que no discrimina si la denúncia la fa el pare o la mare, ha estat qüestionada després que el Ministeri de l'Interior deixàs d'incloure aquesta dada als informes anuals que publica el Centre Nacional de Persones Desaparegudes (CNDES). En aquest sentit, els partits de l'oposició també han criticat tracte de favor de l'executiu en casos com el de Juana Rivas i María Sevilla, dues mares condemnades després d'intervenir en denúncies per la sostracció dels seus fills i que posteriorment van ser indultades.

Catalunya, al capdavant

La informació del Sistema Estadístic de Criminalitat, elaborat amb les dades de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, policies autonòmiques i locals, situa Catalunya al capdavant de fets coneguts amb 53 casos des de començament del 2022, davant de 74 computats en tot el 2021.

Andalusia registra 44 casos des de començament d'any, i la comunitat de Madrid, 40, si bé les dues comunitats van registrar la mateixa dada en els dotze mesos de l'any passat: 67 sostraccions. El País Valencià va sumar 46 segrestos parentals el 2021; les Illes Balears, 32; les Canàries, 25; Galícia, 19, i el País Basc, 18. Fora d'Espanya les forces de seguretat van tenir coneixement de 26 denúncies.

L'estadística inclou els fets coneguts pels cossos policials enquadrats a l'article 225 bis del Codi Penal, que castiga els casos en què participa un progenitor que, "sense causa justificada per fer-ho", sostreu el seu fill menor. Preveu pena de presó de dos a quatre anys i inhabilitació especial per a l'exercici del dret de pàtria potestat per temps de quatre a deu anys.

stats