Salut

Espanya és partidària de posar dosis més petites de la vacuna de la verola del mico per arribar a més gent

Sanitat demana a l'EMA que revisi "com més aviat millor" l'estratègia que despleguen els EUA després de rebre 7.000 dosis més

2 min
Dosi de la vacuna contra la Verola del mico

BarcelonaEl segon lot de vacunes contra la verola del mico ja ha aterrat a Espanya. El ministeri de Sanitat ha anunciat que aquest dimecres han arribat les 7.110 dosis que faltaven per entregar-se de la primera compra europea conjunta, de manera que l'Estat ja ha rebut totes les dosis que li corresponien (12.000).

El subministrament limitat de vacunes, un problema polític i de salut pública, ha fet que diversos governs comencin a plantejar-se alternatives per poder accelerar el ritme de les campanyes d'immunització, com ara inocular dosis més petites per vacunar més persones fent servir el mateix vial. Els Estats Units han sigut els primers a introduir aquest canvi, basant-se en els resultats d'un estudi que suggereix que administrar la vacuna de manera intradèrmica (entre les capes de la pell) i no subcutàniament (per sota de la pell) indueix una immunitat similar a la d'una dosi sencera, però utilitzant una quantitat inferior de l'immunogen. I Espanya, que té gairebé la meitat dels casos diagnosticats a tot Europa (5.162), veu amb bons ulls aquesta estratègia.

El ministeri de Sanitat ha demanat a l'Agència Europea de Medicaments (EMA) que revisi "com més aviat millor" els resultats d'aquest estudi per avaluar si aquest nou mètode d'injecció és eficaç i permet augmentar el ritme de la campanya de vacunació. L'evidència sobre la utilitat de la injecció intradèrmica davant la subcutània es limita a un sol estudi del 2015 i aquest mecanisme implica algunes dificultats per a la vacunació. Si la infermera introdueix massa l'agulla i injecta la dosi al greix, és possible que el pacient no rebi prou estímul. I si l'agulla no s'insereix prou, part de la vacuna podria perdre's.

"És segur i efectiu", diu la Casa Blanca

L'agència nord-americana del medicament, la FDA, ha autoritzat aquest ús d'emergència, que permetrà extreure dues dosis però fent servir només una cinquena part del vial. "És un canvi de paradigma: és segur, és efectiu i augmentarà significativament el volum de dosis de vacuna disponibles per a les comunitats de tot el país", assegurava el coordinador de l'equip de resposta de la Casa Blanca contra la malaltia, Robert Fenton, durant la presentació del pla. La Comunitat de Madrid havia sol·licitat aquest dimecres al ministeri de Sanitat seguir els passos dels Estats Units, mentre que Catalunya encara no s'hi ha pronunciat.

La baixa producció d'aquests immunògens ha fet que la Comissió Europea només hagi pogut adquirir 109.090 dosis a través de l'Autoritat de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries (Hera, en anglès), però ha ampliat aquest primer contracte en 54.530 dosis més que s'aniran distribuint entre els estats membres al llarg de l'últim trimestre de l'any. A més, ha habilitat un mecanisme per afavorir la donació de vials entre països en cas que calgui.

stats