Societat 17/11/2021

Escola Valenciana reclama "un gran pacte lingüístic i interterritorial pel futur del valencià"

L'entitat guardona l'escriptor Joan Francesc Mira i l’Associació Cultural Socarrats per la seva defensa i promoció del català

Ara
2 min
El president d'Escola Valenciana, Natxo Badenes, durant la celebració de la 18è Nit d'Escola Valenciana

ValènciaImpulsar un “gran pacte lingüístic” en què estiguin representats “tota la societat civil, tota la política, els sindicats i les associacions de tots els territoris que compartim llengua”. És la proposta que ha llançat Escola Valenciana en la celebració de la 18a Nit d'Escola Valenciana, que enguany ha tingut lloc a Vila-real (Plana Baixa). L'encarregat de verbalitzar l'oferiment ha sigut el president de l'entitat, Natxo Badenes, que ha subratllat la disponibilitat de l'associació per posar “al servei de la societat tota la seua voluntat, capacitat i estructura per aconseguir un gran acord interterritorial pel futur del valencià”.

Pel que fa als premis, Escola Valenciana ha atorgat el guardó a la trajectòria individual a l’escriptor, antropòleg i sociòleg Joan Francesc Mira, “per tota una vida plasmant la realitat lingüística i social d'aquest País, inspirant generacions senceres a sentir la nostra causa com a seua”. El guardó honorífic de l'associació enguany ha sigut per a l’Acadèmia Valenciana per la Llengua per la seva “incomparable tasca per la normalització i representació de la nostra llengua”.

En la mateixa línia, el guardó a l’ús social del valencià l'ha rebut la regidoria de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Vila-real per “l’esforç constant i la tasca que duen a terme des d'aquesta regidoria, que ha esdevingut llança, escut i exemple per a tots els que cada dia volen avançar junts en valencià”. Per acabar, Escola Valenciana ha atorgat el guardó extraordinari a l’Associació Cultural Socarrats, per “mantenir viva la flama de l'esperit valencià i treballar de manera incansable els aspectes culturals que ens fan créixer com a poble i com a País”.

L'entitat ha aprofitat la gala per fer públic el lema, la imatge i les dates de les Trobades d’Escoles en Valencià del 2022, que recuperaran la presencialitat. El lema escollit serà "L’Escola que ens fa lliures" per homenatjar, segons Natxo Badenes, "l'escola i tots els mestres que dia a dia ens fan, i ens han fet, persones lliures, amb consciència i capacitat crítica".

stats