EDUCACIÓ

50 anys del Juníper Serra

L'Escola d'Hoteleria del barri de Son Cladera de Palma ha celebrat el mig segle de vida

Sala d'actes de l'IES Juníper Serra en la celebració del 50è aniversari
Margalida Mateu
17/02/2016
3 min

PalmaL'IES Juníper Serra està de celebració, i així s'ha demostrat aquest dimecres en l'acte principal de commemoració del mig segle d'història. Tot estava a punt: els estudiants i docents del centre, photocall a l'entrada per rebre els convidats, estora vermella, estudiants engalanats per a l'ocasió i fent les indicacions i informacions sobre l'acte per a l'arribada d'antics alumnes, exprofessors, autoritats, amics i companys.

A l'altra banda de l'institut, fogons en marxa preparant l'aperitiu per als convidats, alumnes convertits en autèntics cambrers i cuiners guiats pels seus professors.

Entre els assistents, el conseller d'Educació i Universitat, Martí March; el batle de Palma, José Hila; la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Alorda; el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antonio Morante; la directora del centre, Joana Barceló; representants del sector d'hoteleria, exprofessors i exdirectors, alumnes i professors en una sala d'actes ben plena.

La directora actual, Joana Barceló, s'ha sentit orgullosa d'haver assolit aquests cinquanta anys dedicats a la docència al capdavant de la formació professional en hoteleria. El segon director, Gabriel Aguilera, ha fet un sermó ben emotiu en què ha remarcat els seus records i que vetlla perquè hi hagi una bona convivència; a més, ha explicat algunes anècdotes, com que la coneguda marca de cava Freixenet va presentar una de les seves campanyes de Nadal al Juníper Serra amb les bombolles, i des del centre es va decorar tot el sòtil de globus inflats com si fossin raïm.

Per la seva banda, el conseller d'Educació, Martí March, ha assenyalat que "el centre té bona salut, ja que passats trenta anys encara és vigent en el sector de l'educació de formació professional de les Illes". Així mateix, ha reflexionat davant de la situació de creixement turístic a les Illes i ha apuntat que cal "plantejar què volem que sigui d'aquí a uns anys el sistema escolar, per assumir nous reptes també del sistema educatiu i convertir-lo en una prioritat, a banda de prendre consciència del paper que ha de jugar l'educació en la diversificació del turisme".

A l'acte, també hi ha assistit el reconegut cuiner Tomeu Caldentey –el primer xef mallorquí que va aconseguir la distinció d'una estrella Michelin–, qui va ser alumne i professor de l'escola d'hoteleria, en "un temps en què molt poca gent estudiava cuina, no estava de moda com ara"; "venia de Sant Llorenç per aprendre l'ofici de cuiner".

Els inicis del centre

Fou l'any 1965, en plena emergència de l'activitat turística, quan Mallorca va tenir la necessitat de professionals qualificats en el sector de l'hoteleria. Fins llavors no hi havia hagut treballadors qualificats per ocupar aquests llocs de feina i s'havien de contractar xefs i maîtres de fora.

Un grup d’empresaris –entre els quals es trobava el director de l’hotel Maricel i la família Gaspar, que aleshores regentaven l’hotel Victòria, també Pedro i Ricki Cabrer– va decidir impulsar la creació d'un centre de formació per poder disposar dels professionals que demanava el sector turístic emergent al principi dels anys seixanta.

Gabriel Rebassa, funcionari de l'obra sindical de Formació Professional i que dirigia l’escola Verge de Lluc, va ser l’encarregat de posar en marxa l’escola d’hoteleria. Als inicis hi havia un claustre molt reduït, de vuit professors, però compost de professionals de prestigi com el cuiner Fernando Gai, el mestre pastisser Luis Escorcia i el maître Valdivielso, entre d'altres. Així començava l'escola d'hoteleria. L'any 1969 s'incorporarà al claustre mestre Tomeu Esteva i dos anys més tard la professora Pilar Pereña. L'exdirector i professor Antoni García i el professor Toni Pinya començaren a l'escola, però com a alumnes.

És un centre que ha estat un referent en la formació de professionals de l'hoteleria a les Illes Balears des de fa 50 anys.

stats