Des de les altures
Societat 05/08/2023

Escalar edificis a pèl i penjar-ho a Instagram: l'ascens més perillós a la fama

Aquesta setmana el creador de contingut Remi Lucidi ha mort després de precipitar-se d'un 68è pis d'un edifici de Hong Kong que estava escalant

3 min
Remi Lucidi enfilat en un edifici de Dubai

BarcelonaMatrix has you, és el que escrivia Remi Lucidi a la penúltima publicació del seu Instagram abans de precipitar-se des d'un 68è pis. Lucidi, de 30 anys, era més conegut amb el nom de @remnigma, el perfil on publicava les seves gestes des del capdamunt dels edificis que escalava, sense cap mena de seguretat ni corda, arreu del món. París, Lisboa, Viena, Londres, Dubai i, l'última de totes, Hong Kong són algunes de les ciutats que va visitar d'una manera no gaire convencional, precisament fugint de tota l'ortodòxia, com pregona la pel·lícula del 1999.

Lucidi devia creure que havia escollit la píndola vermella del dilema que planteja el film de Matrix: escapar de la simulació prosaica d'una vida rutinària. Però, ¿fins on arriba la dèria d'enfilar-se fins als punts més alts dels edificis per veure la petitesa de les coses mundanes? Doncs força lluny. Fa anys que el concepte skywalking ressona entre molts joves, especialment eslaus, com els ucraïnesos Vitaliy Raskalov i Pavlo Gennadiyovich o el rus Marat Dupri, tots ells amb milers de seguidors a Instagram per les seves fotografies de vertigen. I és que la idea de l'skywalking és aparentment senzilla: pujar a altes construccions humanes sense cap mesura de seguretat i un cop dalt fer alguna fotografia o vídeo i publicar-ho a les xarxes. Molts comencen tastant les altures en terrats de cases o grues, però l'ànsia de l'autosuperació, l'adrenalina i el reconeixement social poden acabar sent la porta d'entrada a acabar enfilat als edificis més alts del planeta. Però la gesta no acaba aquí. Després de la demostració d'agilitat i falta de vertigen, sovint a aquests joves també els toca escapar corrent de la policia, ja que els llocs on s'enfilen acostumen a ser zones restringides.

De fet, aquest va ser el cas de l'última experiència de Lucidi. El francès va ordir una coartada dient que un presumpte amic l'esperava a la planta número 40. No era cert. Però els agents ja havien fet tard quan se'n van adonar, perquè Remi ja havia arribat al pis 68 després d'accedir-hi a través del terrat. En cap moment els agents es podien haver imaginat que l'objectiu d'aquell jove era passejar-se per estretes estructures metàl·liques a 220 metres d'altura, que són els que té la Torre Tregunter de Hong Kong. Per alguna raó que es desconeix, Lucidi va començar a picar a un vidre de l'edifici des de l'exterior per demanar ajuda. Una dona de la neteja el va veure i va avisar ràpidament a la policia, però quan van arribar ja no hi havia rastre del noi. S'havia precipitat. Hores més tard van trobar el cos i també la càmera que capturava les seves aventures, que continuava gravant des que el francès havia premut el botó. Anys abans s'havia produït un desenllaç fatal com el d'aquesta setmana a la ciutat xinesa de Changsha, quan Wu Yongning es va precipitar d'un 62è pis mentre es feia una fotografia.

D'escalador a soldat a Ucraïna

Però hi ha qui aprofita el fet de destacar. Mustang Wanted és el nom artístic de Pavlo Gennadiiovichm, un ucraïnès molt famós al seu país que a causa de la situació política s'ha fet soldat. Actualment, el jove té 112.000 seguidors que ha conreat des que es va registrar a Instagram l'any 2013, quan ja penjava fotografies de les seves aventures a les altures. Però ara el personatge de Mustang Wanted ha transcendit més enllà d'un noi que escala edificis. Ara és un heroi nacional que fa publicitat de les seves conviccions polítiques i exposa el seu dia a dia al front, on se'l pot veure disparant armes de gran calibre o passejant damunt d'un tanc.

stats