Societat 21/12/2020

Com el teu codi postal pot ser garantia per envellir millor

La gent gran de Palma té més dificultats per fer activitat física com més enfora viu del centre perquè disposen de menys superfície caminable

Kike Oñate
2 min
Gent caminant per un carrer.

PalmaLa gent gran de Palma envelleix pitjor com més enfora viu del centre. Els barris amb alta densitat de població disposen de més serveis com ara botigues, escoles, parcs i altres instal·lacions recreatives, solen tenir carrers ben connectats i més possibilitats d'anar a peu d'un lloc a l'altre. Aquests factors fan que tinguin un alt índex de caminabilitat que, de retruc, afavoreix la gent gran. Així ho assegura un estudi del grup NUTRECOR de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) que ha fet servir el codi postal de 228 participants de 65 anys de mitjana per saber com influeix l'urbanisme en l'envelliment.

Tots formen part de la iniciativa PREDIMED-PLUS, que es va iniciar el 2014 per avaluar l'efecte de la dieta mediterrània i l'activitat física sobre la prevenció cardiovascular d'una mostra de participants amb obesitat i síndrome metabòlica. Els investigadors els han geolocalitzat a través del codi postal per calcular una àrea per on es pot caminar d'un quilòmetre a la rodona. Això els ha permès comprovar que els que viuen en zones de Palma més caminables poden seguir millor les recomanacions per fer més activitat física.

Els resultats de l'estudi aporten noves evidències sobre la importància de considerar la caminabilitat dels barris a l'hora de dissenyar l'entorn urbà i fer programes per promocionar l'activitat física entre la gent gran, segons explica l'autor principal de l'estudi, Antoni Colom.

El centre de Palma i els barris que l'envolten com ara Santa Catalina, Son Espanyolet, Bons Aires, el Camp Redó, Son Canals, Pere Garau i Foners tenen un alt índex de caminabilitat. També el Molinar, el Coll d'en Rabassa, Can Pastilla i les Cadenes, mentre que l'índex als nuclis urbans i pobles com ara Sant Jordi, l'Aranjassa, Son Ferriol i l'Hostalot és mitjà. En canvi, les urbanitzacions i les zones del municipi més aïllades tenen l'índex més baix i són pitjors per als ancians perquè depenen més del cotxe.

stats