Violència sexual

Un endarreriment judicial provoca l'absolució d'un home acusat d'agredir sexualment els seus tres nebots

Les víctimes van aconseguir que el seu oncle reconegués part dels fets en una gravació

3 min
Una de cada cinc criatures haurà patit abusos sexuals abans de fer els 18 anys.

BarcelonaL'abril del 2017 tres germans van presentar una denúncia contra el seu oncle per haver-los agredit sexualment de manera reiterada quan ells eren petits. Van necessitar gairebé dues dècades per reunir el valor d'explicar el que havien patit i tenien una prova clau: una confessió parcial del seu agressor, en una conversa que havien enregistrat amb una gravadora. Però tot i les seves declaracions, i les proves, ha acabat absolt. Tot per un retard del jutjat que va dur el cas.

El jutjat d'Arenys de Mar que va rebre el cas va obrir una investigació i va prendre declaració a les víctimes, però va trigar 10 mesos a imputar l'home, que no va tenir la condició d'investigat fins al febrer del 2018. Aquest retard ha fet que l'Audiència de Barcelona acabés absolent l'home aquest dilluns: segons la llei vigent en el moment dels fets (el Codi Penal de 1995, que marcava una caducitat de 20 anys pel delicte d'agressió sexual) només se'l podia jutjar per delictes comesos a partir de 1998, però les agressions sexuals denunciades es van produir entre el 1989 i el 1997.

"No tinc més remei que ratificar que els fets estan prescrits" deia la fiscal del cas a l'inici del judici. En el seu escrit de conclusions provisionals ja qüestionava la decisió "difícilment comprensible" del jutjat d'Arenys de no atribuir a l'home la condició d'investigat fins 10 mesos després de començar a tramitar la denúncia. La seva conclusió és clara: si el jutge hagués firmat abans l'escrit d'imputació, aquest dimecres l'haurien pogut jutjar. "Les resolucions d'obertura de diligències prèvies [...], tot i haver-se interposat una denúncia contra una persona coneguda, no acorden de manera expressa dirigir el procediment contra el denunciat, ni tan sols mencionar-lo, com tampoc acordar la indispensable i elemental diligència de declaració i incorporació del Full Històric Penal [el nom formal del registre d'antecedents]", subratlla la fiscal.

Després d'escoltar els arguments de la Fiscalia i de l'acusació particular –que ha decidit retirar els càrrecs contra el denunciant per no fer patir més els nebots, perquè si no haurien hagut de declarar al judici tot i saber que l'agressor acabaria absolt– el tribunal de la secció 22 de l'Audiència ha dictat sentència de viva veu absolent l'home. Des d'aquest abril (a partir de la nova llei de delictes sexuals) el Codi Penal marca una caducitat diferent per la violència sexual comesa contra menors d'edat: pels delictes comesos en l'actualitat la prescripció comença a córrer a partir que la víctima compleix els 35 anys i no des de la data de l'última agressió, com passava abans.

Deu anys d'agressions reiterades

Segons la Fiscalia, l'oncle va agredir el nebot de manera reiterada durant 10 anys, mentre que en el cas de les altres dues víctimes (germanes bessones més petites) les agressions haurien durat tres anys. Tot va començar quan la primera de les víctimes tenia sis anys. En una excursió familiar d'uns dies al monestir de Montserrat, l'home s'hauria emportat el nebot a un dels apartaments llogats per la família amb l'excusa de fer la migdiada i allà l'hauria agredit. A partir d'aquí, els atacs s'haurien repetit en un centenar d'ocasions, sempre que oncle i nebot es quedaven sols. La víctima va explicar al jutjat que l'home el va "coaccionar" perquè no ho expliqués recordant-li que acabava de ser pare i que "el seu cosí petit podia quedar-se sense pare si ell anava a la presó".

El que no sabia la víctima és que el seu oncle també agredia les seves dues germanes petites. En va ser conscient anys més tard, un dia que l'home es va quedar sol amb els tres germans en una platja i va optar per despullar-se davant seu. En aquell moment, el noi tenia ja 16 anys i va preguntar-ho a l'oncle, que va acabar "assentint" i confirmant les seves sospites: també havia atacat les dues nenes durant els últims tres anys, quan en tenien entre 7 i 10. Segons van declarar elles al jutjat, el patró de l'home era sempre el mateix: aprofitava per agredir-les quan es quedava sol amb una d'elles o amb les dues i les atemoria recordant-los el mal que podien fer al seu cosí petit si ho explicaven i ell "acabava a la presó". Després d'aquell dia a la platja, quan l'home va reconèixer al germà gran que també havia atacat les bessones, les agressions van acabar. Més tard, l'oncle va admetre davant dels germans algunes de les agressions en una conversa que els denunciants van gravar i que ha format part de la causa judicial, ara ja arxivada per prescripció.

stats