Societat 07/04/2022

Per què no sabem encara quin temps farà per Pasqua

Els models de predicció són molt sensibles a petits canvis en les condicions inicials

3 min
Un dels llamps d'ahir a la nit al Delta de l'Ebre / AGUSTÍ DESCARREGA

BarcelonaS'acosta Setmana Santa, el moment de l'any en què més voldríem poder estirar la previsió del temps i saber què farà d'aquí a 10 dies, però la realitat és que la previsió del temps baixa de fiabilitat a mesura que passen les jornades, fins al punt que a partir del novè dia ja és més probable encertar la previsió mirant dades històriques d'un lloc que no pas fent cas a un model de predicció.

Per què és tan difícil preveure el temps? L'atmosfera és el que s'anomena un sistema dinàmic no lineal, cosa que vol dir que és un sistema molt sensible a petits canvis en les condicions inicials. Una manera de fàcil d'entendre-ho és mitjançant un pèndol doble. Fixeu-vos en aquest vídeo gravat per un professor de física de la Universitat de Washington:

Quan el pèndol és simple és fàcil preveure quin serà el seu moviment, però què passa si s'afluixa un dels cargols del mig? Ara el moviment del pèndol és molt més complicat de preveure, ja des de molt aviat. I fixeu-vos en una altra cosa: el moviment caòtic del cos inferior del pèndol fa que el moviment del cos superior també sigui imprevisible. És un vídeo hipnòtic.

En aquest segon vídeo hi veiem una simulació de deu llançaments simultanis també del pèndol doble, fixeu-vos que un primer moment van bastant junts, però de seguida comencen a diferir de forma caòtica i imprevisible. Aquest segon vídeo és d'un canal de Twitter que piula cada dues hores una simulació de pèndol doble amb característiques diferents.

Això mateix passa amb els models de predicció del temps: per més estacions de mesura que hi hagi, les condicions inicials mai són prou precises.

Què es fa per trampejar aquest problema i poder intuir el temps a 5, 6 o 8 dies vista? Un dels mètodes per gestionar aquesta incertesa és l'anomenada previsió per conjunts. La idea és simple: sabent que les condicions inicials no són prou precises, es fa córrer un model de predicció múltiples vegades introduint petites variacions en les condicions inicials. Si el resultat és sempre que farà sol, ens podem fiar més de la previsió, però si amb petites variacions el model ens dona escenaris molt variats i diferents, podem deduir que la previsió encara no és gaire útil.

Aquest sistema no ens diu categòricament si plourà o no, sinó que ens diu quina és la probabilitat que ho faci. És de fet el sistema de previsió que podeu consultar a la nostra web, mitjançant els gràfics de probabilitat de precipitació, i que està basat en el model de predicció GEFS.

Per exemple, a Barcelona tenim clar que hi haurà una situació de possibilitat de pluja entre dimarts i dimecres de Setmana Santa, però encara està poc definida i és poc segura. Cal tenir en compte que el fet que cap barra superi el 40% de probabilitat de pluja no vol dir que aquesta sigui la probabilitat que arribi a ploure durant el canvi de temps, sinó que és la probabilitat que arribi a ploure específicament en aquest tram de sis hores. Sembla que el model intueix pluja bastant segura en algun moment o altre del pas de la baixa, però encara no ubica el moment concret o la durada més probables. La millor manera de prendre una decisió sobre el temps a uns quants dies vista és a partir d'aquest càlcul de probabilitat.

Probabilitat de precipitació a Barcelona per trams de sis hores
stats