El 100% dels xofers de l'EMT secunden l'aturada, segons el comitè de vaga, però l'empresa ho rebaixa a un 90%

El servei, que també es veurà afectat aquest dilluns entre les 18 i les 20 h, compta amb un 30% d'autobusos per oferir serveis mínims

La primera jornada d'aturades en el servei de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de Palma convocades pel comitè de vaga entre les 8 i les 10 h ha estat secundada pel 100% dels conductors, segons han explicat fonts de l'esmentat comitè. La direcció de l'empresa pública, en canvi, ha rebaixat el seguiment a un 90%, que en tot cas ha comptat amb un 30% d'autobusos que oferien serveis mínims. Fins a 30.000 usuaris s'haurien vist afectats per l'aturada, que es tornarà a repetir a les 18 i les 20 h d'aquest dilluns i els dies 9 i 11 a les mateixes hores.

Dels 160 autobusos dels quals disposa l'EMT, 113 haurien secundat l'aturada, segons el comitè, mentre que la direcció de l'empresa diu que han estat 90. El temps d'espera mitjà ha estat de 40 minuts, però l'ens públic ha dit que els retards han estat d'entre 20 i 30 minuts. 

"Resulta decebedora la falta d'empatia que demostren alguns sindicats amb la realitat que estan patint la majoria d'empreses i treballadors d'aquest país", ha afirmat el director gerent de l'EMT, Mateu Marcús, en un comunicat. I ha afegit que "és ja gairebé una tradició que es convoqui una vaga cada any a l'EMT, però ara no tocava".

Si entre el comitè i la direcció de l'empresa pública no s'arriba a un acord, es començarà una vaga indefinida a partir del 14 de setembre. Malgrat que el comitè va assegurar divendres passat que la direcció de l'empresa no va acceptar cap de les seves propostes, el director de l'EMT ha comentat aquest dilluns que varen admetre un 40% dels punts.

En tot cas, ha advertit que no cediran a l'hora de pagar el plus pel maneig de diners en metàl·lic durant l'estat d'alarma perquè no es va poder fer per motius de prevenció sanitària i a petició dels mateixos sindicats, segons ha explicat el director en el comunicat.

Marcús ha reiterat, com ja va dir divendres, que l'Ajuntament de Palma s'ha endeutat per destinar 16 milions d'euros a l'EMT perquè pugui continuar operant com fins ara malgrat la manca de recaptació per la reducció d'usuaris durant la crisi sanitària. A més, ha afirmat que l'empresa ha apujat els sous un 2% i ha evitat fer un ERTO.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF