Societat 04/09/2020

El comitè d'empresa de l'EMT de Palma convoca aturades a partir de dilluns

Si no hi ha un acord amb l'Ajuntament, faran vaga indefinida a partir del 14 de setembre

K. O.
2 min
Un autobús de l'EMT. / ISAAC BUJ

PalmaLes negociacions entre el comitè de treballadors de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) i la direcció de l'ens, que depèn de l'Ajuntament de Palma, han finalitzat sense acord i les aturades ja anunciades començaran a partir d'aquest dilluns, dia 7 de setembre, segons ha confirmat el comitè de vaga de l'empresa a l'ARA Balears.

La interrupció del servei afectarà els dies 7, 9 i 11 del mateix mes entre les 8 i les 10 h i les 18 i les 20 h. Si no s'arriba a un acord entre el comitè i la direcció de l'empresa pública, s'iniciarà una vaga indefinida a partir del 14 de setembre.

El comitè de vaga ha dit en un comunicat que "encara hi ha temps i possibilitats per desconvocar la vaga", però que el batle de Palma, José Hila, hi ha d'intervenir abans de dilluns. També es diu que hi ha molta diferència de "tarannà" entre l'actual batle i l'anterior, Antoni Noguera, perquè el segon va respondre a les aturades convocades a l'abril de l'any passat amb un acord de despatx. El comitè també carrega contra la direcció de l'EMT perquè han dit que no a totes les propostes fetes pels representants dels treballadors amb "prepotència".

Cal recordar que Hila va afirmar aquest dijous que les aturades no afectaran greument el servei durant el començament del curs, perquè, per "desgràcia", l'ocupació està per sota del 50% respecte d'altres anys. El portaveu del comitè de vaga de l'EMT, Andrés Rodríguez, va comentar que dient això el batle donava per fet que la vaga es faria i que no mostraven gens d'interès per arribar a una solució pactada. Rodríguez va desmentir que els autobusos vagin buits perquè "a primera hora van plens".

En el comunicat critiquen que Hila està desmantellant a poc a poc l'EMT perquè no ha recuperat les línies d'autobús que es varen llevar durant l'estat d'alarma i per la "privatització" del corredor de Cala Major, que "l'ha cedit a una empresa privada".

"Els delegats sindicals pateixen una desconnexió de la realitat que estan patint milers de treballadors"

El gerent de l'EMT, Mateu Marcús, ha afirmat que "els delegats sindicals pateixen una desconnexió de la realitat que estan patint milers de treballadors" i que les raons que motiven la vaga "són de caràcter menor". També ha dit que es podrien reconduir perfectament "una vegada superada la pandèmia".

Marcús ha reiterat, com ja va dir el batle, que l'Ajuntament de Palma s'ha endeutat per destinar 16 milions d'euros a l'EMT perquè pugui continuar operant com fins ara malgrat la manca de recaptació per la reducció d'usuaris durant la crisi sanitària. A més, ha afirmat que l'empresa ha incrementat els sous un 2% i ha evitat fer un ERTO.

stats