El batle de Palma, sobre la vaga de l'EMT: "Ja hi haurà temps per a reivindicacions"

José Hila defensa que Cort ha garantit el sou i els horaris "sense retallar" el dret dels treballadors

Davant les crítiques del comitè d'Empresa Municipal de Transports (EMT) sobre la inacció de l'Ajuntament de Palma en les negociacions per evitar la vaga d'autobusos dels dies 7, 9 i 11 setembre, el batle de Ciutat, José Hila, ha respost que "ja hi haurà temps per a reivindicacions". Ha considerat que en aquests moments cal "superar" la pandèmia del coronavirus, segons ha informat l'agència Efe. També ha defensat que Cort ha garantit el sou i els horaris "sense retallar" el dret dels treballadors.

En una roda de premsa Hila ha defensat que el batle intervé en tot, malgrat que el comitè d'empresa critiqui que "no ha mogut un dit" per evitar les aturades parcials anunciades i la vaga indefinida a partir del 14 de setembre. Després d'aquestes declaracions, el portaveu del comitè de vaga de l'EMT, Andrés Rodríguez, ha explicat a l'ARA Balears que tant Hila com el regidor de Mobilitat, Francesc Dalmau, "continuen desapareguts". "No han mostrat intenció de contactar amb nosaltres", ha dit, i ha afegit que han fet una proposta per continuar negociant i que reclamen una resposta aquest divendres a les 10 h. 

El batle, però, ha recordat que l'Ajuntament de Palma s'ha endeutat per destinar 16 milions d'euros a l'EMT perquè pugui continuar operant com fins ara malgrat la manca de recaptació per la reducció d'usuaris durant la crisi sanitària. De fet, Hila creu que les aturades no afectaran greument el servei durant l'inici del curs perquè per "desgràcia" l'ocupació està per sota del 50% respecte d'altres anys, segons ha dit. A més, ha lamentat que "molts no agafaran l'autobús per la tornada a l'escola; és trist però és una realitat".

El portaveu del comitè de vaga ha comentat que afirmant que no tindrà gaire repercussió, donen per fet que la vaga es farà i que no mostren gens d'interès per arribar a un acord. Rodríguez desmenteix que els autobusos vagin buits perquè "a primera hora van plens". En el comunicat, a més, assenyalen que se supera la capacitat que està establerta per les autoritats sanitàries. També critiquen que quasi un centenar de conductors són a casa sense treballar per l'aplicació de la jornada irregular.

No és la primera vegada que un representant de l'Ajuntament es mostra contrari a les reivindicacions laborals en plena pandèmia. El regidor de Participació Ciutadana i Govern Interior de Cort, Alberto Jarabo, va afirmar el 29 de juliol que "no és el moment oportú per fer reivindicacions laborals" per part dels treballadors de l'EMT.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF