Societat 30/07/2020

L'Ajuntament de Palma s'endeutarà per destinar 24,6 milions a evitar la fallida de tres empreses públiques

Cort injectarà els doblers a l'EMT, l'SMAP i la funerària municipal, que han perdut ingressos per la crisi del coronavirus

K. O.
2 min
Un autobus de la flota de l'EMT. / ISAAC BUJ

PalmaEl ple de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dijous la injecció de 24,6 milions d'euros per evitar la fallida de tres empreses públiques: l'Empresa Municipal de Transports (EMT), la Societat Municipal d'Aparcaments i Projectes (SMAP) i l'Empresa Funerària Municipal. D'aquesta partida, però, 2,6 milions seran per a la compra de l'edifici propietat de l'EMT ubicat a l'avinguda d'Amèrica. Cort s'endeutarà per poder dedicar-hi aquests doblers.

La crisi del coronavirus ha causat una reducció d'ingressos que ha afectat els comptes de les tres empreses. L'EMT preveu recaptar 16 milions d'euros menys per la baixada d'usuaris i per això ara n'injecten 14, segons el regidor d'Hisenda i Innovació, Adrián García. A l'SMAP es calcula una reducció de sis milions i se n'hi dedicaran cinc, mentre que la funerària rebrà 2,5 milions. "Feim una aposta pels serveis municipals en una situació en què altres els voldrien privatitzar", ha afegit García. De fet, Vox va proposar crear un fons d'emergència municipal per fer front a la crisi del covid-19 retallant els serveis públics de Cort.

El nombre d'usuaris de l'EMT al juliol arriba al 50% però la recaptació se situa en el 40% respecte del mateix mes de l'any passat, segons la memòria justificativa de la modificació. En el cas de l'SMAP, durant l'estat d'alarma va recaptar menys perquè es va suspendre el servei de l'ORA, el Bicipalma i els aparcaments que gestiona a la ciutat.

L'Empresa Funerària Municipal, segons la memòria, té previst fer reformes i traslladar el departament financer de l'actual crematori del recinte de Son Valentí a una nova ubicació del recinte per raons operatives i d'atenció a les famílies. Pel que fa a Emaya, García ha comentat que la previsió no és tan negativa com les altres empreses i el setembre decidiran la quantitat que hi volen dedicar.

stats