Emaya acomiadarà el sindicalista implicat en la trama de falsificacions

La proposta de la direcció es votarà en el proper consell d'administració, el 17 de desembre

La direcció d’Emaya durà al proper consell d’administració de dia 17 de desembre dues propostes d’acomiadament disciplinari de treballadors, entre les quals hi ha la del sindicalista de CCOO i militant de MÉS implicat en la trama. Una vegada finalitzat el període d’al·legacions i analitzades les proves i els arguments dels treballadors implicats, la direcció d’Emaya ha formulat la proposta d’acomiadament. Aquesta proposta es comunica en primer terme al comitè d’empresa, que té 72 h per formular les seves al·legacions.

La proposta d’acomiadament es duu a terme una vegada tancats els expedient disciplinaris. En un dels casos, l'expedient s’havia obert a un treballador, peó de l’àrea de qualitat urbana, per haver presentat un títol fals de català, del nivell A2, un dels requisits de la convocatòria d'una borsa de peons especialistes d’aigua, a la qual va optar el juny del 2016.

Aquest document fals es va detectar en el marc de les comprovacions realitzades arran de la detecció de sis casos de documents falsos en una convocatòria d’enguany. Es varen remetre les dades a la Direcció General de Política Lingüística, que va comprovar aquest nou cas de falsificació, juntament amb un altre que no corresponia a un treballador, sinó a un participant a la convocatòria.

Com en els altres casos, per tractar-se d’una falta molt greu, es formula la proposta d’acomiadament, que ha de ser formalitzada, en el seu cas, en el consell d’administració de dia 17 de desembre.

D'altra banda, ja en el seu moment, la documentació sobre les dues noves falsificacions es va aportar a la Fiscalia de les Illes Balears, per adjuntar a la denúncia presentada el passat 13 de novembre, perquè els fets podrien ser constitutius d’infraccions tipificades com a delictes al codi penal vigent, per estafa i falsificació de document oficial.

L’altre cas per al qual es formula la proposta d’acomiadament fa referència a un sindicalista al qual es va obrir expedient disciplinari. Una vegada tancat l’expedient es considera provat que era coneixedor i va ajudar en la presentació d’un document fals d’acreditació de la titulació de català A2 per part d’un dels treballadors ja acomiadats; aquesta titulació era un requisit indispensable per participar en la convocatòria. Per tant, era conscient de l’engany a l’empresa per part d’un treballador que no reunia els requisits de la convocatòria. Es tracta d’una infracció molt greu, una conducta que atempta contra la bona fe que ha de presidir qualsevol relació laboral i que comporta una especial gravetat pel fet de ser un membre del comitè d'empresa i de la comissió de treball d'Emaya.

La direcció d’Emaya ha lamentat aquests fets i ha dit que desitja que la contundència de les mesures adoptades dissuadeixin qualsevol treballador o aspirant a fer feina a l’empresa a procedir d’aquesta manera. D'altra banda, continuaran les comprovacions de las titulacions presentades a les diverses convocatòries realitzades els darrers tres anys, i fins ara no s’han detectat nous casos de falsificacions.

Així mateix, han volgut recordar que el cas de les falsificacions està en mans de la justícia i que esperen que la investigació arribi fins al final per aclarir els fets i les responsabilitats.

 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF