S'eleven a quatre els casos sospitosos de coronavirus a Balears

Són quatre homes procedents d'Itàlia, tres d'ells han estat detectats a Menorca i un Eivissa

A les Illes Balears hi han quatre homes procedents d'Itàlia sospitosos de tenir coronavirus. Tres d'ells han estat detectats a Menorca i un a Eivissa. El pacient de la illa major de les Pitiüses està en situació d'aïllament a l'hospital de Can Misses i cal recordar que els altres dos casos detectats a l'illa recentment han donat negatiu. La directora mèdica del Mateu Orfila, Tamara Contrera, ha informat que s'han elevat a tres els casos sospitosos de coronavirus a Menorca, tots ells amb símptomes lleus. Al que es va detectar aquest dimarts, se n'hi han sumat aquest dimecres dos més. Tots tres són persones que han estat a Itàlia i estan en aïllament domiciliari.

Dos casos detectats com a possibles coronavirus a Eivissa han donat negatiu

Contrera ha informat que cap a les 22 h del vespre d'aquest dimecres es podran conèixer els resultats de les tres proves i insta que se segueixi el procediment del Ministeri: els casos que no estan confirmats no han d'ingressar a l'hospital. "Han de quedar 24 hores a casa, no han de tenir contacte amb familiars asimptomàtics; un poc de seny", ha assenyalat. 

La directora mèdica del Mateu Orfila ha remarcat que el primer pas en cas de dubte és telefonar al 061: "El treball principal és la contenció", diu. Si la persona telefona, comenta, "tenim el focus controlat; si no, ens perdem". Contrera explica que qui vagi a un centre de salut i hagi estat en una zona on hi ha coronavirus no esperi a la sala d'espera i ho comuniqui directament a admissió.

Si els casos sospitosos finalment donen positiu, Contrera ha avançat que els pacients se'ls ingressarà, "no perquè necessitin atenció mèdica, sinó per poder assegurar l'aïllament dels 14 dies i les altres mesures de contenció". Així i tot, la metgessa ha indicat que els protocols van canviant a mesura que va canviant també la situació: "els recursos són els que són a Menorca, i si la si la setmana que ve hi ha quaranta pacients per constipat de coronavirus, no els ingressarem; l'escenari seria un altre". 

La sanitat balear es prepara per atendre a domicili els casos lleus de coronavirus

Ha aclarit que "el personal sanitari no està espantat", perquè és una situació que el sistema de salut illenc com nacional poden assumir. "És com si la nostra realitat hagi sortit al carrer de sobte, però tenim a diari pneumònies sense saber les causes a diari, i morts per pneumònies a diari", ha subratllat.  Davant la compra massiva de mascaretes quirúrgiques, Contrera ha insistit en ser "responsables amb l'ús dels recursos, perquè els hospitals hem de seguir funcionant i s'estan esgotant sense necessitat". 

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF