Societat 12/06/2021

Ecologistes critiquen la planta d'hidrogen de Lloseta: "Cerca pintar de verd una ampliació industrial insostenible"

Consideren que aquest projecte no beneficiarà el Raiguer

ARA Balears
2 min
Cimentera de Lloseta propietat de l'empresa multinacional Cemex

PalmaLa plataforma Reviure Tofla ha assegurat que el projecte de la nova central d'hidrogen de Lloseta "només cerca pintar de verd una ampliació industrial insostenible i plena d'incerteses dins els terrenys de Cemex", apunta en un comunicat. També critica que aquest projecte no beneficiarà el Raiguer, però sí que suposarà "un gran negoci per a les companyies elèctriques implicades, que rebran fons europeus", insisteixen.

El col·lectiu expressa sorpresa davant aquest projecte, que disposa d'una aportació de 10 milions d'euros de fons europeus. No entén que "només es pugui concretar que l'hidrogen servirà per a cinc autobusos de Palma i, segons diuen, per generar calor i energia en edificis públics, hotels o indústries, sense especificar si ja hi ha algun compromís ferm", assenyala.

Els ecologistes també qüestionen la utilitat que tindrà l'hidrogen a l'illa i critiquen la falta de transparència del Govern. "És vergonyós que setmanes abans de començar les obres d'una inversió pública milionària no s'hagi fet cap acte públic obert a la ciutadania, ni a Lloseta ni a Binissalem, pobles directament afectats", manifesta la plataforma. "Pareix que el Raiguer està condemnat a ser explotat per multinacionals que passen per damunt dels pobles i amb el silenci del Govern", denuncien.

Reviure Tofla considera que amb la reindustrialització "el Raiguer hi sortirà perdent". El col·lectiu recorda que la fàbrica de ciment Cemex es va implantar l'any 1957 "sense cap debat" i que el 1978 el govern espanyol va autoritzar l'ocupació de la finca de Can Negret per convertir-la en una pedrera "sense permetre cap oposició al projecte". En aquest sentit, qüestionen el Govern i li demanen si creu que el 2021 "les coses haurien de ser diferents".

Cal recordar que la planta d'hidrogen que es preveu fer a la fàbrica de Cemex, a Lloseta, començarà a produir aquest gas el desembre, segons va anunciar el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes. Les plaques fotovoltaiques dels dos parcs dels quals disposarà la planta es posaran el juliol i els electrolitzadors per aconseguir hidrogen utilitzant l'energia solar s'instal·laran el novembre, amb la previsió que el desembre es facin les primeres proves de producció i el gener s'inauguri. Més endavant es construirà un hidroducte –que serà el primer de l'Estat–, que permetrà usar industrialment aquest el gas renovable a l'illa.

stats