Societat 08/05/2020

Els drons podrien ajudar els pagesos? La UIB n'avalua l'ús en el sector agrícola

Aquesta tecnologia ofereix dades essencials dels cultius, com ara informació sobre el reg, els nutrients i la gestió de malalties de les plantes

Ara Balears
2 min
Un dron al campus de la UIB.

PalmaEls drons podrien ajudar els pagesos oferint dades essencials dels cultius com ara informació sobre el reg, els nutrients i la gestió de malalties de les plantes que permetrien un control més eficient, segons un estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB). L'equip d'investigadors, però, considera que el futur d'aquesta tecnologia en el sector agrícola implica reduir la mida dels aparells i dels sensors i les necessitats computacionals a l'hora de processar imatges i l'altura del vol.

Els investigadors, que han publicat l'estudi en la revista científica Current Protocols in Plant Biology, diuen que un dels obstacles perquè els drons es puguin estendre entre els productors agrícoles són els requisits computacionals que exigeix el processament del gran volum d'imatges. Segons ha explicat la UIB en un comunicat, com més ampli sigui l'espai que es vol controlar i com més alta sigui la resolució espacial, aquests requeriments augmenten i fan que el processament de les imatges sigui més llarg. Això condiciona l'ús dels drons entre els pagesos perquè és una tecnologia que no sempre està a l'abast dels agricultors i que es complica encara més perquè cal calibrar de manera precisa les imatges obtingudes pels sensors dels aparells.

D'altra banda, l'ús generalitzat dels drons pel seu baix cost i perquè són fàcils de pilotar ha fet que molta gent els compri i que les autoritats hagin hagut d'establir normes per restringir-ne i controlar-ne l'ús al marge de l'oci domèstic. De fet, la Conselleria de Medi Ambient ha sancionat 13 pilots de drons per sobrevolar zones naturals protegides entre el 2016 i el 2019, com va informar l'ARA Balears. Per aquesta raó, a la Unió Europea i els Estats Units, per exemple, és obligatori que tant els aparells com els pilots tinguin certificats per volar.

La mida dels drons, clau per estendre'n l'ús al camp

Els investigadors indiquen que s'està avançant en el procés de "miniaturització" dels sensors i de les càmeres que tenen els drons i això obre la porta perquè siguin més petits i es redueixin les restriccions normatives per facilitar-ne l'ús. La mida dels aparells també permetria que poguessin volar més a prop del seu objectiu, cosa que incrementaria la possibilitat d'aconseguir mesurar variables que fins ara no són observables a distàncies més grans, segons explica el comunicat de la UIB. Aquest fet reduiria la necessitat de calibrar les imatges i es minimitzaria una altra de les barreres que frenen l'enlairament dels drons.

L'estudi l'han fet investigadors dels grups de recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies (Plantmed), en Hidrologia i Ecogeomorfologia en Ambients Mediterranis (MEDhyCON) i del Grup de Sistemes Electrònics (GSE) de la UIB, col·laborant amb investigadors de l'Institut Max Plank de Fisiologia Molecular de les Plantes (Alemanya), la Universitat de Clark (Estats Units) i la Universitat Ben Gurion (Israel).

stats