Societat 15/10/2022

Les dones reben prop d'un 40% de les ajudes en el sector primari de les Illes

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha presentat aquest dissabte dades sobre la presència de la dona en el sector agroalimentari de les Balears

ARA Balears
2 min
Agricultura regenerativa

PalmaLes dones representen gairebé un 40% de les persones beneficiàries d'ajudes en el sector primari i agroalimentari de les Balears. Així ho ha afirmat aquest dissabte la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, en la II Jornada organitzada per la Conselleria amb motiu del Dia de la dona rural, que se celebra cada 15 d’octubre. Encara avui dia, per cada 100 homes que hi ha al sector primari, 24 són dones.

De la Concha ha explicat que de les 21.012 ajudes que s’han donat durant aquesta legislatura, 7.738 han estat a dones, xifra que representa un 36,8%, per sobre de la mitjana estatal, que és d'un 25%. Si bé ha reconegut que "encara hi ha camí per recórrer", ha destacat que les xifres també demostren "el gran compromís de les dues parts". Per una banda, de "la Conselleria en incentivar que accedeixin a aquestes ajudes" i, per altra banda, "de les dones del sector primari, en ser propositives, actives i formar part imprescindible dels plans per donar futur al mateix sector".

Així mateix, la consellera ha explicat que la Conselleria treballa per afavorir la incorporació de dones al sector, amb incentius a l’hora d’optar a ajudes. També s’ha referit a la nova Política Agrària Comuna (PAC), que entrarà en vigor el 2023 i que per primera vegada, de manera contundent, reconeix la insularitat en el sector primari i que afegeix un percentatge extra a les dones que s’incorporen al sector. Així, un jove percebrà 377 euros de pagament bàsic, i una dona, un 15% addicional.

Dones de la pesca de les Pitiüses

Durant les jornades també hi ha estat present la Xarxa de dones de pesca de les Pitiüses, la primera que es crea a les Illes Balears. La finalitat és associar-se per tal d’augmentar la presència de la dona dins el món de la pesca, que coneguin els drets de les dones en la mateixa situació a les Balears o a altres comunitats i posar formació al seu abast. Es tracta d’una iniciativa emmarcada dins els plans d’igualtat del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i del d’Igualtat. Eivissa és l’illa on hi ha més percentatge de dones que es dediquen a la pesca.

stats