Desigualtat
Societat 10/03/2023

Les dones de les Balears cobren un 8,5% menys que els homes

Malgrat aquest fet, la desigualtat salarial s'ha reduït un 1,8% en relació amb l'any 2018

2 min
Una treballadora d'un local de la plaça d'Espanya.

PalmaLa bretxa de gènere en els salaris dels ciutadans de les Illes Balears es va situar durant el primer semestre del 2022 en el 8,5%. És a dir, les dones cobraven menys que els homes per fer la mateixa feina. Aquestes xifres suposen un descens d'1,8 punts respecte del mateix període del 2018. Durant la presentació dels resultats, el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha explicat que les dades estudiades mostren que, malgrat tot, les dones balears "cobren més que les de la resta d'Espanya". A aquest fet s'hi suma la circumstància que, de mitjana, els homes de les Illes Balears cobren menys que els de la resta de l'Estat. Tot plegat fa que la bretxa salarial sigui inferior. Pou ha assegurat que les dades del segon semestre del 2022 "continuaran en la tendència descendent", atès que ja es notarà l'efecte de la reforma laboral pel que fa a la reducció de la temporalitat i la precarietat dels contractes, que afecten especialment les dones i els joves.

En aquest estudi s'han tingut en compte per primera vegada les dades de cotització de tots els ciutadans de les Illes Balears, la qual cosa permet tenir una imatge més precisa de la realitat. En estudis anteriors, l'anàlisi de la situació es feia a partir d'una mostra estadística i patia un retard temporal que impedia fer una anàlisi precisa.

L'estudi de la mitjana dels quatre anys estudiats –del 2018 al 2022– constata que el 51% de la bretxa total té la causa en el fet que "les dones cobren menys per hora treballada", mentre que el 49% es deu a la menor participació en el mercat laboral. Aquesta darrera xifra s'explica per la "condensació dels processos d'abandonament laboral per tal d'afavorir la conciliació, que es tradueixen en una menor retribució final".

Grans diferències entre sectors

El desglossament per illes demostra que Mallorca és la que té la bretxa salarial més baixa, amb un 8,8% durant el primer semestre del 2022, un 1,4 per sota de Menorca, on les dones cobren un 10,2% menys. La segueixen Eivissa, amb un 9,8%, i Formentera, amb un 9,3%. Les dades també constaten que la bretxa salarial segueix un patró d'edat, atès que és el doble en les dones majors de 45 anys en relació amb les menors. A més, mentre les primeres pateixen més el fet de tenir una menor retribució per hora, en la bretxa de les menors de 45 hi té major pes la inferior participació laboral.

Pel que fa al comportament en els diferents sectors econòmics, en tots menys en l'industrial la bretxa salarial balear és menor a la mitjana d'Espanya. El cas més destacat és el del sector agrícola, on és un 91% inferior. En el sector de l'hostaleria, un dels més importants en volum de treballadors a les Illes Balears, és un 40% menor. Aquest fet, ha explicat Pou, es deu a "l'estructura dels nous convenis col·lectius", en els quals s'ha treballat per tal de reduir la desigualtat retributiva. En el sector de la construcció és un 60% menor, un 19% en el sector comercial i un 28% en la resta d'activitats del sector serveis. La dada negativa és que les dones de les Balears que treballen al sector industrial pateixen una desigualtat salarial un 26% superior a les de la resta d'Espanya.

stats