Màsters i Postgraus
Societat 10/09/2023

Donant resposta als desafiaments del món real

Les universitats adapten l’oferta formativa i s’actualitzen segons les necessitats de la societat i del mercat laboral

5 min
Granja on hi ha vaques per treure llet.

BarcelonaLa crisi climàtica, la intel·ligència artificial (IA), l’envelliment de la població, els conflictes internacionals, el preu de l’energia o la inflació són alguns dels reptes de la nostra societat. En un context canviant com l’actual, els màsters i postgraus donen resposta a les demandes de la societat. Pilar Delgado, vicerectora de Política Acadèmica i Qualitat de la UB, entén que ara estudiar un màster o un postgrau és més important que mai, perquè tenen en compte les noves competències i necessitats que genera el nou entorn.

Grans desafiaments

Les universitats són capaces d’anar un pas endavant i avançar-se al que acabarà sent un desafiament. Un exemple és el màster universitari en Zoonosi i Una Sola Salut (One Health) de la UAB, que des del curs 2016-2017 forma professionals de l’àmbit de la salut –medicina, veterinària, farmàcia, biologia o microbiologia, entre altres– perquè aprenguin a detectar quins són els riscos biològics a la societat. La covid-19 ha posat de manifest la necessitat de comptar amb professionals amb una formació integral i multidisciplinària que englobi la salut humana, animal i ambiental. També l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat del risc d’una nova pandèmia i la necessitat d’elaborar estratègies per fer-hi front. “L’objectiu del màster és treballar de forma eficaç i col·laborativa en la prevenció, control, gestió i comunicació dels riscos biològics i les amenaces de malalties infeccioses. També que equips de diferents disciplines aprenguin a treballar conjuntament elaborant protocols de prevenció i control”, explica la seva coordinadora, Laila Darwich, que admet que al principi costava visualitzar la importància d’aquesta formació però des de la pandèmia, que n'ha evidenciat la importància, reben més sol·licituds de professionals internacionals.

D’acord amb les Estadístiques Sanitàries Mundials publicades per l’OMS, les persones viuen més temps i amb un millor estat de salut, però alhora alerta que l’estil de vida sedentari causa malalties cròniques que amb l’envelliment es potencien. Amb la voluntat de donar resposta a una altra realitat que cal atendre, l’envelliment de la població i la seva qualitat de vida, el Màster en Activitat Física Terapèutica per a Persones amb Patologia Crònica, Envelliment o Discapacitat de Blanquerna-URL aprofundeix en l’exercici terapèutic com a intervenció fonamental per fer un abordatge integral del pacient. Juanjo García Gil, vicedegà acadèmic de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna-URL, explica que la prevenció de l’envelliment necessita un abordatge multidisciplinari com les ciències de l’esport, la infermeria i la fisioteràpia, entre altres, i que el seu tractament està evolucionant. S’està passant d’una fisioteràpia tradicionalment passiva en relació amb el pacient, a qui s’estirava a la llitera, a una fisioteràpia activa que implica fer exercici per treballar la força, la resistència i la mobilitat. “Aquest màster és pioner a Catalunya en aquest canvi de paradigma, és l’únic amb una formació que desenvolupa noves competències per als fisioterapeutes, una especialització en teràpia activa perquè els pacients facin activitat física d’una forma determinada”, comenta.

La IA també ha estat una de les protagonistes del darrer any i sembla que continuarà sent-ho. Qui vulgui explorar la IA, li pot interessar una de les novetats d’aquest curs, l’Erasmus Mundus Joint Master en Intel·ligència Artificial (EMAI), que coordina la UPF. És un nou programa de postgrau internacional organitzat conjuntament amb la Universitat de Roma Sapienza (Itàlia), la Universitat Radboud (Països Baixos) i la Universitat de Ljubljana (Eslovènia). Amb una durada de dos anys, ofereix els coneixements bàsics necessaris per explorar tant les àrees contextuals com les aplicacions tècniques dels sistemes d’intel·ligència artificial triant un camp d’especialització (presa de decisions intel·ligents, robòtica, ciberseguretat o ciència de dades).

Seguint amb la formació sobre noves tecnologies centrada en la IA i la gestió de dades, la URV ha liderat el procés de creació del Màster en Ciència de Dades Biomèdiques, un màster interuniversitari que compta amb la participació de set universitats catalanes i l’Associació Bioinformàtics Barcelona, que neix per donar resposta a un dels desafiaments actuals: “L’objectiu és formar l’alumnat amb coneixements per analitzar grans bases dades que es generen en centres de salut, hospitals, empreses farmacèutiques i centres de recerca, i poder treure’n informació amb diferents tècniques, des de l’estadística més clàssica al machine learning o la IA”, comenta el seu coordinador general, Sergio Gómez. El màster és fruit de l’esforç de totes les universitats participants perquè els grups de recerca que més en saben de cadascun dels temes siguin els responsables de les assignatures corresponents. És un màster en línia amb una durada de dos anys i classes síncrones a través de videoconferència perquè sigui més interactiu.

Solucions des de la interdisciplinarietat

En un món en què tot està connectat, la interdisciplinarietat és necessària per abordar els problemes que afrontem. “L’especialització està molt bé si vols dominar una àrea de coneixement concreta, però no et permet contemplar tots els aspectes implicats”, argumenta Carlos Tabernero. Assegura que cal tenir una mirada més àmplia i només des de la interdisciplinarietat és possible produir i gestionar coneixement des de diferents punts de vista al mateix temps. Tabernero és coordinador general del Màster en Història de la Ciència: Ciència, Història i Societat (UAB, UB, UPC i CSIC), que amb un plantejament multidisciplinari i interdisciplinari se centra en explorar aspectes socials, polítics, comunicatius, culturals i patrimonials de la ciència, la tecnologia i la medicina. A més és multiinstitucional, perquè des de fa més d’una dècada hi col·laboren tots els professionals de la història de la ciència de l’àrea metropolitana de Barcelona amb la voluntat de treballar junts i compartir metodologies. El perfil de l’alumnat també és divers: són tant de ciències com d’humanitats, ciències socials o periodisme, entre més disciplines.

La crisi climàtica, l’escalfament global, la sobreexplotació de recursos i fonts d’energia convencionals són reptes que mostren la necessitat de trobar solucions amb professionals de diferents àrees de coneixement –socials, culturals, econòmiques, ciència, tecnologia i medicina–, que dialoguen i interaccionen entre si. Hi ha tot un seguit de màsters que contribueixen a la recerca i formació al voltant de noves estratègies i tecnologies que portin a la neutralitat climàtica, com el Màster de Reptes Globals per a la Sostenibilitat i el Màster en Energies Renovables i Sostenibilitat Energètica de la UB, a més del Màster en Tecnologies del Vehicle Elèctric i el Màster en Sistemes i Tecnologies de Conversió d’Energia de la URV.

Enguany, la principal novetat en l’oferta de màsters de la URV és el màster universitari en Creació i Administració d’Empreses en un Entorn Globalitzat, per formar professionals capaços de comprendre l’abast de l’impacte dels entorns globals i complexos en la creació i l’administració d’empreses a escala local, nacional i internacional, així com la interconnexió de l’ecosistema empresarial amb les dinàmiques polítiques i socioeconòmiques globals. 

stats