SOCIETAT
Societat 07/08/2020

Es disparen els casos de covid-19 perquè se’n fa més recerca activa i més PCR que mai

Durant els mesos de juny i juliol, s’han fet un poc més de 1.000 proves al dia per detectar el coronavirus i a l’agost la mitjana diària és de 1.521

Maria Fuster
3 min
Es disparen els casos de covid-19 perquè se’n fa més recerca activa i més PCR que mai

PalmaL’augment de casos de coronavirus a les Illes no atura. I tampoc el nombre de brots: al tancament d’aquesta edició, n’hi havia 34 d’actius, 11 dels quals detectats la darrera setmana. Aquesta setmana s’assoliren les dues xifres més altes de contagis de la pandèmia: dimarts n’hi va haver 128 i divendres, 117. Però la Conselleria de Salut assegura que es tracta de bones notícies. “La situació en l’àmbit sanitari no és dolenta, és bona, perquè hem d’anar una mica més enllà del número”, assenyala Javier Arranz, portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de les Illes Balears. En aquest sentit, el cap de Microbiologia del laboratori de Son Espases, Antoni Oliver, explica a l’ARA Balears que els casos que es detecten ara no són comparables amb els dels mesos anteriors. I tot i que a les Illes ja hi ha tants casos actius de coronavirus com a l’abril, no signifiquen el mateix. “Hi ha una percepció errònia”, diu. Oliver explica que abans de començar la recerca activa que es va posar en marxa a finals de maig, només es detectaven els casos greus de coronavirus i “tots els lleus o asimptomàtics s’escapaven del sistema de salut”.

Segons indica la Conselleria de Salut, actualment un 70% dels positius en covid-19 són asimptomàtics o tenen símptomes lleus. I molts s’han detectat a través de la xarxa d’infermeres rastrejadores. “El primer objectiu que tenim és rompre la cadena de contagi del virus”, afirma la consellera de Salut, Patrícia Gómez, que destaca que recentment s’han incorporat 40 persones més a les feines de rastreig -28 a atenció primària i 12 al 061-, per controlar millor els possibles brots i identificar ràpidament els contactes estrets. Gómez també afirma que s’està formant personal sanitari per arribar a les 400 persones dedicades a les tasques de rastreig. Ara n’hi ha 190. Segons Salut, aquesta feina és més efectiva que en altres comunitats: afirmen que es detecten 6 persones, el doble que la mitjana estatal.

Augment de proves

Un altre motiu per a l’increment de detecció de casos que ha fet que les Balears hagin triplicat en 14 dies la incidència de contagi del covid-19 i hagin passat de ser la setena a la dotzena comunitat amb més casos recents és l’augment de proves PCR. Segons el cap de Microbiologia del laboratori de Son Espases, s’han començat a fer més proves fa dues setmanes. Durant aquest mes d’agost se’n fan 1.521 de diàries, mentre que el juny i el juliol se’n feien un poc més de 1.000 al dia (1.019 al juny i 1.051 al juliol). Cal destacar que fins ara el mes que més PCR s’havien fet era el de maig, amb una mitjana diària de 1.443.

El 17 d’abril el Ministeri de Sanitat va instar les comunitats a notificar la quantitat de kits de PCR i també de les proves que s’estaven realitzant. Des d’aquell dia a les Balears no s’ha fet pública la quantitat de kits de què disposava Salut, però sí que s’ha informat de la xifra de proves PCR. El 17 d’abril s’havien fet 21.923 d’aquestes proves, que s’ha demostrat que són les més efectives per detectar el coronavirus. A l’abril la mitjana era de 918 al dia. A data 7 d’agost s’havien fet 159.161 PCR. “Anam justos de personal al laboratori, perquè la gent s’ha agafat vacances. Millor ara, perquè la cosa es pot posar pitjor més endavant”, confessa el cap de Microbiologia de Son Espases.

stats