Cuina tradicional
Societat 25/01/2024

Deu restaurants on menjar un bon arròs brut a Mallorca

Us oferim una guia per trobar alguns dels millors llocs on degustar aquest plat tradicional de la cuina mallorquina

4 min
Un plat d'arròs brut de Can Tronca

PalmaL'arròs brut és un dels plats més icònics i reconeguts de la cuina tradicional mallorquina. Una recepta que inicialment va crear-se com a cuina d'aprofitament per tal de donar sortida a molts aliments que tenien a les cases i dels quals es feia poc ús (com el colomí), ara s'ha convertit en un dels elements més famosos i demandats del receptari tradicional mallorquí. Si bé és cert que són molts els demandants d'aquest plat, la realitat és que el nombre de bars i restaurants que continuen preparant la recepta tradicional va disminuint any rere any.

Encara que la resposta més sentida quan demanes on es prepara el millor arròs brut de Mallorca és o "a ca meva" o "el que fa la meva padrina", encara queden diversos restaurants on es pot gaudir d'un arròs brut de qualitat. Actualment, el receptari tradicional mallorquí està perdent força a les cases, fins al punt que alguns apunten que moltes receptes podrien haver desaparegut d'aquí a 30 anys, i per això us oferim una guia per trobar alguns dels millors llocs on degustar aquest plat d'arròs, brou, verdures i moltes tallades, ben brut.

1.
Ca'l Dimoni (Algaida)

És un dels restaurants més famosos del Pla de Mallorca i és reconegut per l'aposta per la cuina tradicional mallorquina.

Interior de Ca'l Dimoni a Algaida

Ca'l Dimoni és un dels referents de la cuina tradicional mallorquina. El nom, la decoració, la carta... tot recorda temps passats i trasllada els clients a èpoques que es nodrien amb plats de proximitat, lluny de la globalització. L'arròs brut és un dels seus plats amb més demanda i són molts el que passen per la carretera vella de Manacor només per aturar-se a degustar aquest plat fet seguint la recepta més tradicional.

2.
Celler Sa Vinya (Binissalem)

A l'entrada del poble, ofereix menús molt variats i l'arròs brut és un dels seus plats més famosos.

Celler Sa Vinya

El Celler Sa Vinya s'ha convertit en un dels indrets preferits per molts de bons menjadors per anar a berenar o a dinar. El frit i les sopes són, juntament amb l'arròs brut, els plats estrella d'aquest restaurant binissalamer que any rere any va sumant adeptes. A més de l'extensa carta, cada dia ofereix un menú on habitualment destaca algun plat de la cuina tradicional mallorquina.

3.
Es Cruce (Vilafranca de Bonany)

És tal vegada el restaurant de cuina tradicional més conegut, més popular. L'arròs brut és el seu plat estrella.

Restaurant Es Cruce

Es Cruce és un dels restaurants que més clients tenen cada any. Amb un servei complet a quasi totes les hores del dia, la seva oferta de cuina tradicional mallorquina, juntament amb la rapidesa del servei i els preus sempre econòmics, han convertit el restaurant de Vilafranca en una aturada obligatòria per a molts treballadors i famílies. A més, són molts els que es desplacen explicitament fins allà per menjar plats com l'arròs brut o el frit de matances.

4.
Es Verger (Alaró)

Un restaurant tradicional en tots els sentits. Pujant al castell d'Alaró, han fet de l'arròs brut un dels seus atractius.

Es Verger

A més de l'arròs brut, Es Verger és famós també pel seu me. De fet, el 2012 va sortir a un programa de televisió de la BBC. L'ambient càlid de xemeneia i una decoració antiga i rústica han convertit el restaurant amb un estàndard de la tradicionalitat. Ofereixen producte local i de qualitat a un preu assequible i és un punt d'aturada obligatòria per a aquells que visiten el castell d'Alaró.

5.
Ca's Padrí Toni (Maria de la Salut)

A més de l'arròs brut, en aquest restaurant hi trobaràs receptes mallorquines poc comunes.

Ca's Padrí Toni

Envoltat d'un entorn rural, ofereix una carta tradicional que engloba tots els gustos de Mallorca. Producte local i de proximitat i receptes que fan un repàs a la cuina tradicional de l'illa. A Ca's Padrí Toni ofereixen una cuina allunyada de la globalització i amb l'arròs brut com un dels emblemes de la seva carta.

6.
Ca'n Gallet (Escorca)

Amb un ambient familiar, ha fet de la cuina tradicional mallorquina el seu tret característic.

Ca'n Gallet

Considerat un dels millors (si no el millor) de la zona d'Escorca i Lluc, Ca'n Gallet destaca pel seu arròs brut i els seus brous. Tot i que la seva carta recull gran part de la cuina tradicional mallorquina, la zona i la temperatura conviden a menjar-hi un arròs brut de qualitat i seguint la recepta tradicional.

7.
Es 4 vents (Algaida)

Un altre dels restaurants més coneguts del Pla de Mallorca. L'arròs brut és una de les claus de la seva carta.

Es 4 vents

És tal vegada un dels més cars del llistat, però ofereix una cuina mallorquina autèntica i de qualitat. Tot i que l'arròs brut és sens dubte un dels plats estrella i més demandats, a la seva carta hi destaquen altres receptes com les sopes mallorquines, els callos o els caragols amb allioli, també la carn torrada.

8.
Foc i Fum (Son Ferriol)

Amb una combinació entre carn a la brasa i cuina tradicional mallorquina, l'arròs brut és un dels plats més demandats.

Foc i Fum

Tot el que envolta el restaurant és tradicional, des de la vaixella fins al mobiliari. Amb plats de fang i una olla enmig de la taula ofereixen un arròs brut de qualitat, amb molts ingredients i a un preu més que assequible per a tots els clients. La seva carta es basa principalment en la tradicionalitat i la cuina mallorquina antiga, i les carns són també una de les seves especialitats.

9.
Ca'n Pedro (Gènova)

Amb un servei ràpid i un receptari tradicional, Ca'n Pedro és possiblement un dels millors de Palma per menjar un arròs brut.

Ca'n Pedro

Possiblement és el restaurant de cuina tradicional mallorquina més reconegut de Palma. Tot i que la seva especialitat són les carns a la brasa, l'arròs brut hi va guanyant terreny any rere any. Tot i oferir alguns plats de la cuina mallorquina antiga, la seva carta inclou també gustos més globalitzats i alguns dels plats més reconeguts de la gastronomia espanyola com el pop a la gallega.

10.
Can Tronca (Sant Joan)

El restaurant s'anuncia amb l'eslògan "Aquí trobaràs el millor arròs brut que has tastat mai".

Can Tronca

Amb més de 60 anys d'història, el restaurant Can Tronca manté la cuina tradicional mallorquina com a bandera. El negoci familiar santjoaner té com a lema als seus perfils de xarxes socials que és el lloc on "trobaràs el millor arròs brut que has tastat mai". Aquest plat és una de les senyes d'identitat d'un restaurant que manté els mateixos plats que quan va obrir per convertir-se en un espai que fa que la cuina tradicional no mori i en el qual molts mallorquins poden gaudir d'un menú cada cop menys habitual a les cases: arràs brut, porcelleta i ensaïmada.

stats